Deputāts: Vācijai būtu Polijai kara reparācijās jāmaksā 350 miljardi eiro (4)

LETA/POLSKIE RADIO
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Vācijai būtu reparācijās Polijai par Otrā pasaules kara laikā nodarītajiem zaudējumiem jāmaksā 1,5 triljoni zlotu (350 miljardi eiro), uzskata Polijas opozīcijas politiskās kustības «Kukiz' 15» parlamenta deputāts Mareks Jakubjaks.

«Mēs esam nabadzīga valsts ne jau tāpēc, ka mēs būtu idioti. Vācieši izdedzināja mūsu dzimteni. Mēs zaudējām 50 gadus,» «Kukiz' 15» vicepriekšsēdētājs sacīja Polijas Radio.

«Es negribu karu ar vāciešiem, es negribu sliktas attiecības ar vāciešiem. Vāciešiem ir jāmaksā par Polijai nodarīto postu, un tad mēs runāsim normāli kā partneri,» viņš piebilda.

Valdošās partijas «Likums un taisnīgums» (PiS) parlamenta deputāts Arakadjušs Mularčiks pagājušajā nedēļā sacīja, ka Polija izvērtē iespēju pieprasīt Vācijai reparācijas par Otrajā pasaules karā nodarītajiem milzīgajiem zaudējumiem.

Polijas parlamenta izpētes birojs gatavo analīzi par to, vai izvirzīt šādas pretenzijas. Tā būšot gatava līdz 11.augustam, sacīja Mularčiks.

PiS līderis ekspremjers Jaroslavs Kačiņskis nesen intervijā jau sacīja, ka «Polijas valdība gatavojas vēsturiskai kontrofensīvai».

«Mēs runājam par milzīgām summām un arī par faktu, ka Vācija daudzus gadus atteicās uzņemties atbildību par Otro pasaules karu,» aizvadītajā nedēļā «Radio Maryja» sacīja ekspremjers.

Aizsardzības ministrs Antonijs Macerevičs pagājušajā nedēļā Varšavas 1944.gada sacelšanās piemiņas pasākumu laikā norādīja, ka Vācijai ir «jāatmaksā šausmīgais parāds, ko tā ir parādā Polijas tautai».

Otrajā pasaules karā, kas sākās ar Vācijas iebrukumu Polijā 1939.gadā, tika nogalināti teju seši miljoni Polijas pilsoņu, bet pati valsts cieta milzīgus materiālos zaudējumus, tika izpostītas baznīcas un citas kultūras vērtības, pat veselas pilsētas.

Vācija samaksājusi vairākus miljardus eiro kompensācijās par nacistu noziegumiem, pamatā izdzīvojušajiem ebrejiem, atzīst valsts atbildību par to, lai tiku saglabāta piemiņa par nacistu noziegumiem, kā arī maksātas kompensācijas.

Polijas komunistu valdība savulaik apliecināja, ka nekādas pretenzijas Vācijai neizvirzīs.

Macerevičs sacīja, ka komunistu pārvaldītā Polija bijusi «padomju marionešu valsts», kuras lēmumi šodien nav juridiski saistoši.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu