Krievijā no ieslodzījuma atbrīvo opozicionāru Sergeju Udaļcovu

LETA/DOŽDJ
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijā otrdien no ieslodzījuma atbrīvots opozīcijas politiķis Sergejs Udaļcovs. «Šodien (..) iznācis brīvībā Sergejs Udaļcovs, kurš atradās ieslodzījumā četrarpus gadus saistībā ar apsūdzību «masu nekārtību organizēšanā» [Maskavas] Bolotnajas laukumā 2012.gadā,» sociālajā tīklā «Facebook» ierakstījusi Udaļcova sieva Anastasija Udaļcova.

Viņa piebildusi, ka Udaļcovs ir «pilns optimisma un pozitīvu emociju».

Udaļcovs atbrīvots no labošanas darbu kolonijas Tambovas apgabala Rasskazovas rajona Zeļonijas ciematā.

Ceturtdien plānota Udaļcova preses konference.

Jau ziņots, ka Maskavas pilsētas tiesa 2014.gada 24.jūlijā opozicionāriem «Kreisās frontes» koordinatoram Sergejam Udaļcovam un šīs organizācijas aktīvistam Leonīdam Razvozžajevam piesprieda četru ar pusi gadu cietumsodu saistībā ar apsūdzībām par Gruzijas politiķa finansējuma izmantošanu, lai mēģinātu destabilizēt prezidenta Vladimira Putina režīmu Krievijā, organizējot 2012.gada Maskavā notikušās nekārtības.

Udaļcovs atradās mājas arestā kopš 2013.gada februāra, kas tiek uzskatīts par viņa ieslodzījuma termiņa sākumu.

Apsūdzības pret Udaļcovu un Razvozžajevu tika izvirzītas 2012.gadā, kad valsts dabasgāzes koncernam «Gazprom» piederošais televīzijas kanāls NTV pārraidīja propagandas filmu, kurā teicās atspoguļojam noziegumus, ko pret Krieviju tā gada ziemas protestu laikā pastrādājuši opozīcijas līderi.

Filmā apgalvots, ka Udaļcovs un viņa palīgi tikušies ar toreizējo Gruzijas parlamenta Aizsardzības un drošības komisijas priekšsēdētāju Givi Targamadzi, un plānojuši apvērsumu Krievijā, kas sāktos Kaļiņingradā.

Abus apsūdzētos prokuratūra vainoja par uzbrukumu plānošanu pret Krievijas dzelzceļa infrastruktūru un sabiedriskajām ēkām, kas tiktu īstenoti ar Targamadzes finansiālu atbalstu.

Udaļcovs nekad nav noliedzis, ka ir ticies vai saņēmis naudu no Targamadzes, tomēr apsūdzības dēvē par safabricētām.

Maskavā 2012.gada 6.maijā izcēlās sadursmes starp Krievijas opozīcijas rīkotā «Miljonu gājiena» dalībniekiem un īpašo uzdevumu policiju. Sadursmes sākās, kad gājiens sasniedza Bolotnajas laukumu, kurā bija paredzēts mītiņš. Policisti ķiverēs lietoja stekus, lai atspiestu atpakaļ demonstrantus un daudzus no viņiem aizturēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu