Bērni militārajā nometnē Ukrainā apgūst kara likumus (1)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Konflikts Ukrainas austrumos turpinās jau trešo gadu. Šajā laikā cīņās starp prokrieviskajiem separātistiem un Ukrainas bruņotajiem spēkiem bojā gājuši gandrīz 10 000 cilvēku. Par spīti formālajam pamieram karavīri un civiliedzīvotāji joprojām mirst un tiek ievainoti gandrīz ik dienu. Daži vecāki, nobažījušies par bērnu spējām sevi aizstāvēt bruņota konflikta laikā, aizsūtījuši savas atvases uz ukraiņu nacionālistu rīkoto militāro nometni, vēsta aģentūra AP.

Brīvprātīgo bataljons «Azov» rīko divu nedēļu militāro nometni bērniem. Kopš augusta sākuma apmācības «Azov» nometnēs dažādās Ukrainas vietās izgājuši vairāk nekā 850 bērni.

«Azov» bataljons, kas tagad formāli ietilpst Ukrainas Nacionālajā gvardē, aizsākās kā privāta armija, ko finansēja oligarhs Igors Kolomoiskis – viens no Ukrainas bagātākajiem cilvēkiem. Tā dalībnieki vairākkārt apsūdzēti cilvēktiesību pārkāpumos konflikta zonā.

Foto: AP/ScanPix

Bērnu militārajos treniņos neiztikt bez «Azov» raksturīgās nacionālistiskās ievirzes. «Ukraina, varoņu svētā māte, esi manā sirdī!» ar roku uz sirds skandē apmēram simt aizsargkrāsas tērpos ģērbti bērni.

Vecāki par viena bērna nosūtīšanu uz nometni, kurā tie skraida pa mežu ar tetovētiem kaujiniekiem, rokās turot spēļu ieročus, gatavi šķirties no apmēram simt eiro.

«Bērni te kļūst stiprāki un disciplinētāki,» sacīja Irīna Šveca, kuras 13 gadus vecais dēls izgāja nometni netālu no Kijevas.

Vecāki vēlas, lai viņu bērni spētu cīnīties, bet tajā pašā laikā cer, ka tāda vajadzība neradīsies. «Kamēr nebeigsies šis vājprāts ar Krieviju, viņam jāzina, kā aizsargāt savu valsti,» norāda 12 gadus veca zēna tēvs Antons Krjuks. «Mēs varam paļauties tikai paši uz sevi.»

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu