Lietuvā nevar atrast speciālistu, kas aplēstu padomju okupācijas zaudējumus

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas Genocīda un pretošanās izpētes centram kopš šā gada sākuma nav izdevies atrast speciālistu, kurš varētu aprēķināt pusgadsimtu ilgās padomju okupācijas nodarītos zaudējumus, trešdien vēsta laikraksts «Lietuvos žinios».

«Mēs nevaram maksāt algu, ko šajā jomā saņem Latvijā. Mums nav cilvēka, kas varētu darīt tikai šo darbu,» laikrakstam sacījusi centra direktors Terese Birute Burauskaite.

Viņa norādīja, ka centrs varētu maksāt algu, kas nedaudz pārsniedz vidējo, un pētniekam ar pietiekamu pieredzi un motivāciju būtu jāmeklē un jāanalizē arhīva dokumenti. Burauskaite norādīja, ka centram būtu nepieciešams vēsturnieks, kas ar šo uzdevumu strādātu vismaz gadu.

Burauskaite sacīja, ka centra darbinieki paveic daļu darba šajā jomā, «tomēr ne tādā apmērā, kā mēs vēlētos, lai tam būtu viens cilvēks, kas darītu tikai to. Tā ir sarežģīta joma».

Kā aplēsis Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš, Baltijas valstis patiesībā pat okupācijas apstākļos pašas bijušas Padomju Savienības donores. Pēc viņa datiem, Lietuva ik gadus aptuveni 5-6% no sava budžeta atvēlējusi PSRS budžetam, savukārt tie PSRS līdzekļi, kas tika pārdalīti Lietuvai, pēckara gados lielā mērā tikuši novirzīti militārajām struktūrām, kas karoja pret Lietuvas nacionālajiem partizāniem.

Savukārt Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs jūnijā paziņoja, ka Krievija nedomā apspriest iespēju kompensēt Lietuvai padomju laikā nodarīto kaitējumu, jo pati esot tiesīga pieprasīt Lietuvai kompensāciju - 72 miljardus ASV dolāru par padomju laika investīcijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu