Kas ir Guama - sala ASV un Ziemeļkorejas kodolstrīda epicentrā? (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kamēr lielu daļu planētas pārņēmuši netipiski laika apstākļi, ASV Klusā okeāna teritorija Guama piedzīvo cita veida – ģeopolitisko – vētru, kas visai pasaulei likusi nervozi aizturēt elpu. Šonedēļ Ziemeļkoreja nāca klajā ar paziņojumu, ka nopietni apsverot iespēju raidīt savas ballistiskās raķetes uz Guamu – tuvāko ASV piederošo teritoriju, kurā atrodas Savienoto Valstu militārā bāze.

Uz nelielās salas ar skaistajām pludmalēm dzīvo apmēram 160 000 civiliedzīvotāju, norāda raidorganizāija ABC. Par spīti draudiem, šonedēļ salā turpina ierasties tūristi – galvenokārt japāņi un dienvidkorejieši, novēroja raidorganizācija CNN. Viesnīcās grūti atrast brīvus numuriņus.

Bez pastāvīgajiem iedzīvotājiem un tūristiem Guamā ir vēl aptuveni 5000 ASV karavīru.
Foto: AFP/Scanpix

Šī nav pirmā reize, kad Guama kalpojusi par Ziemeļkorejas un ASV strīda iemeslu. «Nesaku, ka mums nevajadzētu satraukties, jo nekad nevaram zināt, vai šoreiz viņi pildīs draudus,» par Ziemeļkorejas draudiem sacīja Guamas visblīvāk apdzīvotā ciema Dededo iedzīvotāja Tajana Pangelinana.

«Taču, ņemot vērā, ka Guamai it kā esot milzumdaudz ieroču, man atliek tikai lūgties un ticēt, ka viss būs kārtībā.»

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien vērsās pret Ziemeļkorejas kodolprogrammu ar asākiem vārdiem nekā līdz šim, draudot totalitārajai valstij ar «uguni un niknumu». Phenjanas oficiālā ziņu aģentūra dažas stundas vēlāk paziņoja, ka Ziemeļkoreja apsver uzbrukumu Guamai. Valsts iecerējusi raidīt četras raķetes pāri Japānai uz mērķi, kas atrodas mazāk nekā 40 kilometru attālumā no Guamas.

Foto: AP/ScanPix

Guamas nozīme kā galvenajai ASV militārajai bāzei Klusajā okeānā mazinājās pēc Otrā pasaules kara, kad bāzes tika izveidotas Japānā un Dienvidkorejā. Taču ģeogrāfiskā novietojuma un plašās militārās klātbūtnes dēļ Ziemeļkoreja ne reizi vien cēlusi iebildumus. Salā dislocēti ASV jūras, gaisa un krasta apsardzes spēki, kā arī THAAD pretraķešu aizsardzības sistēma.

«Ziemeļkorejai nāksies pacīnīties, ja tā izaicinās Guamu,» pārliecināta salas iedzīvotāja Andrea Salasa.

Taču citiem vietējiem drošības sajūtu nerada pat THAAD.

«Manuprāt, nekas īsti nepasargā no raķetēm,» nobažījies CNN uzrunātais Džeremaja Tenorio.

Guama ir ASV neinkorporēta teritorija. Guamas iezemiešiem čamorriem un viņu pēctečiem piešķirta ASV pilsonība, taču Guamas iedzīvotāji nemaksā ienākumu nodokli ASV un nevar balsot ASV prezidenta vēlēšanās.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu