Vēlēšanās Kenijā uzvarējis līdzšinējais prezidents Keniata

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kenijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais valsts vadītājs Uhuru Keniata, piektdien paziņojusi centrālā vēlēšanu komisija, lai arī opozīcija vērsusi uzmanību uz rupjiem pārkāpumiem.

Keniata otrdien notikušajās vēlēšanās saņēmis 54,27% balsu, bet opozīcijas līderis Raila Odinga - 44,74% balsu, pavēstīja vēlēšanu komisija.

Odinga jau iepriekš paziņojis, ka vēlēšanās piedzīvota krāpšana un hakeri viņa oponenta labā ir uzlauzuši vēlēšanu komisijas datorsistēmu. Vēlēšanu komisija atzina, ka notikuši hakeru centieni uzlauzt sistēmu, tomēr tie neesot izdevušies.

Kamēr prezidenta atbalstītāji sāka svinēt uzvaru, Odingas atbalstītāji sākuši protestus un valsts galvaspilsētā Nairobi uzbrukuši un izlaupījuši uzņēmumus, kas uzskatīti par Keniatas pārstāvētajai etniskajai grupai piederošiem, ziņoja aģentūras AFP fotogrāfs.

55 gadus vecais Keniata, kurš ir valsts pirmā prezidenta Džomo Keniatas dēls, ir no kikuju tautas. Viņa kandidatūru izvirzījusi pagājušajā gadā izveidotā Jubilejas partija.

72 gadus vecais Odinga, kurš ir bijušā viceprezidenta Džaramogi Odingas dēls, ir no luo tautas. Viņš pārstāv šogad izveidoto opozīcijas partiju apvienību «Nacionālā superalianse» (NASA). Odinga neveiksmīgi kandidēja uz prezidenta amatu 2007. un 2013.gada vēlēšanās.

Kenijā ir 20 miljoni reģistrētu vēlētāju, no kuriem puse ir jaunāka par 35 gadiem. Pavisam šajā Austrumāfrikas valstī ir 48 miljoni iedzīvotāju.

Prezidenta amata termiņš ir četri gadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu