ASV automašīnai ietriecoties protestētājos, viens bojāgājušais un 26 ievainotie (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

ASV Virdžīnijas štata Šarlotsvilas pilsētā sestdien automašīnai ietriecoties cilvēkos, kas protestēja pret baltādaino rasistu demonstrāciju, gājis bojā viens un ievainoti 26 cilvēki, paziņojušas amatpersonas.

Pēc aculiecinieku stāstītā, sudrabkrāsas sedans «Dodge Charger» vispirms ietriecies citā automašīnā, pēc tam atpakaļgaitā iebraucis cilvēku pūlī. Policija aizturējusi sedana vadītāju - 20 gadus veco Ohaio štata iedzīvotāju Džeimsu Aleksu Fīldsu.

Bojāgājusī ir 32 gadus veca sieviete, kas krustojumā šķērsoja ielu.

Šarlotsvilā kopš piektdienas pulcējas vairāki tūkstoši dažādu baltādaino rasistu organizāciju pārstāvji, lai protestētu pret pilsētas pašvaldības plāniem aizvākt ASV pilsoņu kara laika konfederātu armijas virspavēlnieka ģenerāļa Roberta Lī statuju. Protestējošo rasistu vidū ir neonacisti, kukluksklanieši un citu galēji labējo organizāciju pārstāvji.

Pilsētā arī notiek protesta akcijas pret rasistu pasākumiem, kurās piedalās liels skaits cilvēku.

Piektdienas vakarā baltādainie rasisti sarīkoja lāpu gājienu Šarlotsvilas universitātes pilsētiņā. Sestdien starp baltādainajiem rasistiem un tiem, kas protestēja pret viņu pasākumiem, izcēlās vardarbība - abu pušu pārstāvji cits citu iedunkāja un apmētāja ar dažādiem priekšmetiem, kā arī izsmidzināja ķīmiskus aerosolus. Daži iesaistījās ielu cīņās ar beisbola nūjām. 16 cilvēki tika ievainoti.

Rasisti nesa konfederātu karogus, ko ASV uzskata par rasisma simbolu, un daudzi bija pacēluši rokas nacistu sveicienā.

Pilsētā izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Virdžīnijas štata gubernators Terijs Makolifs aicināja baltādainos rasistus doties projām no pilsētas.

«Man ir vēstījums visiem balto pārākuma sludinātājiem un nacistiem, kas šodien ieradušies Šarlotsvilā. Mūsu vēstījums ir vienkāršs - dodieties mājās!» preses konferencē sestdienas vakarā sacīja Makolifs.

Sestdien Šarlotsvilas apkārtnē nogāzies policijas helikopters, kas bija iesaistīts protestu novērošanā no gaisa, un gājuši bojā abi policisti, kas tajā atradās. Katastrofas cēlonis vēl nav noskaidrots.

ASV prezidents Donalds Tramps nāca klajā ar paziņojumu, kurā stingri nosodīja «daudzu pušu naida, fanātisma un vardarbības kliedzošos demonstrējumus» un aicināja «ātri atjaunot likumību un kārtību un aizsargāt nevainīgas dzīvības».

Tramps sacīja žurnālistiem savā golfa klubā Ņūdžersijā, kur viņš pašlaik uzturas, ka ir runājis ar Virdžīnijas štata gubernatoruMakolifu, un viņi bijuši «vienisprātis, ka naids un šķelšanās ir jāizbeidz, un tas ir jāizbeidz nekavējoties».

Trampa paziņojums izpelnījies kritiku par to, ka viņš tajā nav nosodījis baltādainos rasistus.

«Prezidenta kungs, mums ir jāsauc ļaunums vārdā. Tie bija balto pārākuma sludinātāji un tas bija pašmāju terorisms,» tviterī ierakstījis republikāņu senators Korijs Gārdners.

«Grūti iedomāties neprezidentiskāku paziņojumu laikā, kad valsts skatās uz savu ievēlēto līderi, gaidot, ka viņš nostāsies pret vardarbību un naidu,» savā komentārā uzsver telekompānijas CNN redaktors Kriss Siliza.

Savukārt baltādaino rasistu vietnē «Daily Stormer» pausts gandarījums par ASV prezidenta teikto.

«Trampa izteikumi bija labi. Viņš mums neuzbruka. Viņš tikai sacīja, ka nācijai ir jāapvienojas. Nekas tieši pret mums. (..) Nekāda nosodījuma. Kad viņu lūdza izteikt nosodījumu, viņš vienkārši izgāja no telpas. Patiešām, patiešām labi. Lai Dievs viņu svētī,» raksta «Daily Stormer».

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu