Roka roku mazgā? Trampa un rasistisko grupu «koķetēšana» pirms un pēc vēlēšanām (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Sestdien Šarlotsvilā automašīna ietriecās cilvēkos, kas protestēja pret balto rasistu demonstrāciju, nogalinot vienu cilvēku un vēl 19 ievainojot. Ziņu virsrakstos nonāca ne tikai pats traģiskais notikums, bet arī ASV prezidenta Donalda Trampa vilcināšanās nosodīt balto rasistu grupas, līdzīgi kā viņš to atturējās darīt priekšvēlēšanu laikā. Vai Trampa un labējo ekstrēmistu attiecības var raksturot ar vārdiem «roka roku mazgā»?

Uzreiz pēc traģēdijas Šarlotsvilā Tramps nopēla vardarbību «daudzās frontēs», tādējādi it kā vienādojot protestētājus ar baltādainajiem rasistiem, pie kuriem, pēc bijušā skolotāja vārdiem, piederēja arī 20 gadus vecais automašīnas vadītājs. Saņēmis asu kritiku no medijiem un politiķiem, tostarp saviem partijas biedriem, Tramps pirmdien nāca klajā ar stingrāku paziņojumu.

«Rasisms ir ļaunums, un tie, kas tā vārdā izraisa vardarbību, ir noziedznieki un bandīti, to vidū ir kukluksklanieši, neonacisti, baltādaino pārākuma sludinātāji un citas naida grupas, kas ir nesavienojamas ar jebko, kas mums kā amerikāņiem ir dārgs,» teica Tramps. Vēlāk gan viņš atgriezās pie nostājas, ka vainojamas esot abas puses.

Trampa priekšvēlēšanu kampaņa lielā mērā bija balstīta uz solījumu uzbūvēt mūri uz ASV un Meksikas robežas, lai cīnītos ar nelegālo imigrāciju. Lai arī 3100 kilometrus garās robežas apbūvēšana ar žogu izklausījās pēc utopiskas idejas, tai bija liels atbalsts nacionālistiski noskaņoto un radikālo amerikāņu vidū.

Baltādaino rasistu kustība pašlaik sastāv no dažādām vāji organizētām domubiedru grupām, kas pauž idejas par baltās rases pārākumu vai aicina uz rasu segregāciju, iestājoties pret multikulturālismu un imigrāciju. Daļa no tām publicē rasistiskus izteikumus vai aicina uz vardarbību, kamēr citas sevi pasniedz kā nevardarbīgas. Tiek lēsts, ka ASV šobrīd varētu būt ap 900 tādu grupu, vēsta «Euronews».

Trampa kampaņa priekšvēlēšanu laikā atlaida darbinieku par rasistiskiem ziņojumiem sociālajā tīklā «Facebook», kā arī paziņoja, ka kampaņa nevēloties saņemt atbalstu no balto nacionālistu grupām. Taču Tramps laiku pa laikam tviterī pārpublicēja ziņas no kontiem, kas kādreiz pauduši idejas par baltādaino pārākumu, kā arī vilcinājās distancēties no bijušā kukluksklaniešu līdera Deivida Djūka, kad viņš Trampam pauda atbalstu, vēsta mediju organizācija NPR. Neonacisti un labējie radikāļi arī bija samērā bieži viesi Trampa priekšvēlēšanu pasākumos.

Kopš 2016.gada priekšvēlēšanu kampaņas pieaudzis rasistisko un naidīgo grupu skaits ASV, norāda CNN, atsaucoties uz amerikāņu nevalstisko organizāciju «Southern Poverty Law Center» (SPLC). Sestā daļa šādu grupu saistītas ar kukluksklanu, katra desmitā ir nenoacistiska, bet vēl apmēram 10% ir baltādainie nacionālisti. Aptuveni tikpat ir arī pret musulmaņiem vērsto grupu, kuru skaits pēdējā gada laikā trīskāršojies. Organizācija to sasaistījusi ar pieaugošu pret musulmaņiem un melnādainajiem vērsto noziegumu skaitu.

Stājoties prezidenta amatā, Trampa vadošo darbinieku izvēle daudzos viesa neizpratni. Viens no apstrīdamākajiem lēmumiem bija Stīva Banona iecelšana par prezidenta vecāko stratēģi. Banons dažus mēnešus pirms stāšanās jaunajā amatā pameta priekšsēdētāja vietu galēji labējā interneta portālā «Breitbart News», ko vadīja gandrīz desmit gadus. «Viņš bija galvenais iemesls, kāpēc «Breitbart» kļuva par balto etnonacionālistu propagandas dzirnavām,» uzsver SPLC.

«Mēs nevaram izlikties, ka neglītais fanātisms, kas šajā nedēļas nogalē tika izlaists Šarlotsvilas ielās, nekādā veidā nebija saistīts ar Donalda Trampa ievēlēšanu,» slejā «The New York Times» raksta sociologs Maikls Ēriks Daisons. Viņš norāda, ka Šarlotsvilas demonstrācijas dalībnieku runas par tā saucamā «politkorektuma uzbrukumu» ASV demokrātijai esot naratīvs, kas palīdzējis Trampam nokļūt prezidenta krēslā.

Pēc Šarlotsvilas traģēdijas republikāņu politiķi, to vidū arī Trampa atbalstītāji, mudinājuši naidīgās grupas saukt to īstajos vārdos – ko pašas grupas priekšvēlēšanu laikā un pēc vēlēšanām centās nedarīt, ieviešot maigāk skanošo terminu «alternatīvie labējie». «Cilvēku ļaunā rīcība jāsauc vārdā – darīsim to tagad. Baltais nacionālists. Baltais rasists,» sestdien tvītoja republikāņu senators Korijs Gārdners.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu