Tilersons: ASV atvērtas sarunām, ja Ziemeļkoreja ir gatava atbruņoties (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons otrdien pēc tam, kad Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns bija paziņojis, ka atliek draudu izpildīšanu par raķetes raidīšanu uz Savienoto Valstu Klusā okeāna teritoriju Guamu, atzina, ka Vašingtona joprojām ir atvērta sarunām.

Tas, kad šādas sarunas varētu sākties, ir atkarīgs no Kima, sacīja augstākais ASV diplomāts, kurš jau iepriekš uzstājis, ka Phenjanai vispirms ir jānodemonstrē, ka tā ir gatava atteikties no savas kodolprogrammas.

«Man tagad nav it nekādas atbildes uz viņa lēmumiem,» sacīja Tilersons, vaicāts par Kima lēmumu atlikt raķetes izšaušanu uz Guamu. «Mēs turpināsim būt ieinteresēti rast ceļus uz dialogu, bet tas ir atkarīgs no viņa.»

Izsakoties pēc tam, kad bija prezentēts ziņojums par stāvokli reliģijas brīvības jomā, Tilersons plašāk neizvērsa domu par to, kā Ziemeļkoreja varētu demonstrēt savu apņemšanos ceļā uz kodolieročiem brīvu Korejas pussalu.

Viņš jau iepriekš norādījis, ka Ziemeļkorejai zināmu laiku jāaptur ballistisko raķešu un kodolieroču izmēģinājumi, pirms tiek atsāktas sarunas par konfrontācijas apturēšanu un ASV militāro soļu draudu atcelšanu.

Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA otrdien paziņoja, ka diktators Kims ir uzklausījis plānu par raķešu triecienu Guamas apkārtnē un slavējis to.

Kims tomēr licis saprast, ka varētu atlikt plānu par raķešu izšaušanu Guamas tuvumā. Viņš esot gatavs «vēl nedaudz paskatīties uz jeņķu muļķīgo un stulbo rīcību», ziņoja KCNA.

Ziemeļkoreja 9.augustā paziņoja, ka nopietni apsver iespēju raidīt savas ballistiskās raķetes uz ASV Klusā okeāna teritoriju Guamu, kurā atrodas Savienoto Valstu bruņoto spēku bāzes.

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien apliecināja, ka ASV militārie risinājumi ir gatavi pielietošanai, ja Ziemeļkoreja izdomātu rīkoties neapdomīgi.

ASV aizsardzības ministrs Matiss ceturtdien brīdināja, ka karš ar Ziemeļkoreju varētu būtu katastrofāls un vērsa uzmanību uz diplomātisko centienu rezultātiem.

Tramps atteicies komentēt, vai ASV varētu apsvērt apsteidzošu uzbrukumu Ziemeļkorejai, bet sacīja, ka vēl arvien ir atvērts sarunām.

ANO Drošības padome 5.augustā vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kas nosaka stingrākas sankcijas pret Ziemeļkoreju tās kodolprogrammas un raķešu izmēģinājumu dēļ, un iecerēts, ka šīs sankcijas Ziemeļkorejas eksporta ieņēmumus samazinās par trešo daļu.

Ziemeļkoreja nosodījusi jaunākās ANO sankcijas, vienlaikus uzsverot, ka nebūs nekādu sarunu par kodolieročiem, kamēr to apdraudēs ASV.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu