Kara, posta un bada slimība: holeras uzliesmojums Jemenā

TVNET/The Independent
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Šonedēļ Jemena sasniedza drūmu rekordu - šogad ar holeru tur saslimis pusmiljons cilvēku. 2000 no tiem miruši, vēsta portāls «The Independent». Tas ir mūsdienās lielākais holeras uzliesmojums, un slimība nabadzīgo arābu valsti pārņēmusi kara un bada laikā.

Holera ir zarnu infekcijas slimība. Dažu stundu laikā pēc inficēšanās sākas spēcīga vemšana un caureja, kas noved pie dzīvībai bīstamas ķermeņa atūdeņošanās. Holera uzliesmo to, kur ir bads, nabadzība, karš un vāja veselības aprūpe. Un tā nežēlo neaizsargātākās cilvēku grupas. Puse saslimšanas gadījumu fiksēta bērniem, un trešdaļa mirušo ir vecāki par 60 gadiem. Izsalkums un pārtikas trūkums cilvēku padara uzņēmīgāku pret slimību.

Jemenā divus gadus turpinās pilsoņu karš starp bijušā prezidenta Ali Abdullas Saleha atbalstītājiem hutiešiem un Abedrabu Mansura Hadi valdībai lojālajiem spēkiem, kas novedis valsti līdz badam. Konflikta novārdzinātajā valstī 17 miljoni cilvēku jeb divas trešdaļas no iedzīvotājiem nezina, kad būs viņu nākamā maltīte. Katru dienu 5000 jemenieši saslimst ar holeru vai caureju.

Foto: AFP/Scanpix

Slimību izplatību nespēj apturēt sagrautā veselības aprūpes sistēma. Mazāk nekā puse no valstī esošajām medicīnas iestādēm spēj nodrošināt pamata ārstniecības pakalpojumus, un apmēram 30 000 medicīnas darbinieku gandrīz gadu strādā bez atalgojuma. Taču viņu pūles atmaksājas, jo pašlaik izdzīvo vairāk nekā 99% holeras un smagas caurejas slimnieku, kuriem ir pieejama medicīniskā aprūpe.

Starptautiskās organizācijas apņēmušās Jemenā izveidot centrus, kuros iedzīvotāji varēs saņemt veselības aprūpi, tīru ūdeni un ūdens attīrīšanas iekārtas, ēdienu un citas pirmās nepieciešamības lietas. Taču ilglaicīgu risinājumu varēs rast vien tad, kad beigsies karš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu