Lietuva saņēmusi arī Krievijas puses uzaicinājumu novērot mācības «Zapad 2017»

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuva saņēmusi arī Krievijas puses uzaicinājumu novērot septembrī paredzētās Krievijas un Baltkrievijas kopīgās militārās mācības «Zapad 2017», ziņu aģentūrai BNS trešdien apliecinājusi Aizsardzības ministrijas pārstāve Asta Galdikaite.

Iepriekš šāds uzaicinājums tika saņemts no Baltkrievijas.

«Lietuva līdz ar citām reģiona valstīm saņēmusi Baltkrievijas un Krievijas uzaicinājumus novērot mācības «Zapad 2017»,» norādījusi Galdikaite.

Pēc viņas teiktā, plānots, ka šo mācību novērošanas programmā, kas no 16. līdz 20.septembrim tiek organizēta Baltkrievijas teritorijā, piedalīsies Lietuvas Bruņoto spēku bruņojuma kontroles inspektori, savukārt uz Krievijas Ļeņingradas apgabala Lugas poligonu vērot šo mācību epizodi 19.septembrī dosies Lietuvas aizsardzības atašejs Krievijā.

Kā atzīst Lietuvas izlūkdienesti, ļoti iespējams, ka mācību «Zapad 2017» scenārijā būs paredzēts bruņots konflikts ar NATO. Daļa no šīm mācībām norisināsies ļoti tuvu Lietuvas valsts robežām, tādēļ Lietuvas amatpersonas neizslēdz incidentu un provokāciju iespējamību.

«Runājot par konkrētām darbībām vai riskiem, tās galvenokārt varētu būt iespējamās kļūdas no mūsu oponentu puses, varbūt lokālas provokācijas - tas ir pirmais iemesls, kādēļ mums jābūt modriem,» radiostacijai «Žiniu radijas» trešdien sacījis aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis. «Var pastiprināties arī informācijas uzbrukumi nolūkā diskreditēt mūsu sabiedroto karavīrus, diskreditēt Lietuvas Bruņotos spēkus, parādīt Krievijas un Baltkrievijas iespējas, un varētu notikt arī kiberuzbrukumi.»

Pēc ministra teiktā, šobrīd nav datu, ka mācības «Zapad 2017» varētu būt plašāka konflikta ieskaņa.

«Tās ir mācības. Lai gan tās nav ērtas, jo tiešām nozīmē trenēšanos pret mums, tomēr tās ir mācības. Lietuvā atsevišķu Bruņoto spēku daļu mācības norisinās saskaņā ar grafiku; gan sabiedrotie, gan Lietuvas Bruņotie spēki trenējas saskaņā ar esošajiem plāniem. Tādu tiešu mācību, kas tiktu rīkotas kā pretsvars mācībām «Zapad», nav,» norādījis Karoblis.

Daži novērotāji norāda uz iespējamību, ka Krievija pēc šīm mācībām varētu atstāt Baltkrievijā daļu savu karavīru un militārās tehnikas.

Karoblis piebildis, ka šo informāciju centīsies pārbaudīt arī novērotāji no Lietuvas.

«Ir uzaicināti militārie atašeji, kas akreditēti Baltkrievijā, arī mūsu atašejs gatavojas piedalīties, un Lietuva arī plāno likt lietā visas iespējas, ko paredzējusi Eiropas drošības un sadarbības organizācija, īpaši attiecībā uz mācību nobeigumu. Piemēram, ir iespējams inspicēt tādus momentus - vai visas karaspēka daļas, vai viss karaspēks atstājis mācību teritorijas, (..) un līdzīgus aspektus. Lietuva gatavojas izmantot arī šos mehānismus,» uzsvēris aizsardzības ministrs.

Kā apgalvo Maskava un Minska, mācības «Zapad», kas tiek rīkotas ik pēc četriem gadiem, nekādā veidā neapdraud kaimiņvalstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu