Lietuvas premjers: Koalīcijas izjukšanas gadījumā būs jāgādā par kvalitatīvu Seima darbu rudens sesijā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Gadījumā, ja Lietuvas sociāldemokrātu partija (LSDP) nolemtu izstāties no valdošās koalīcijas, būs jāgādā par to, lai Seima rudens sesijā pietiktu balsu svarīgu lēmumu pieņemšanai, trešdien atzinis premjerministrs Sauļus Skvernelis.

Sociāldemokrāti patlaban veic partijas iekšējo aptauju par aiziešanu no koalīcijas ar Zemnieku un zaļo savienību (LVŽS). Šīs nedēļas sākumā tika ziņots, ka par saišu saraušanu iestājas 14 no 18 aptaujātajām (LSDP) nodaļām. Sociāldemokrātiem kopumā ir 60 nodaļas; pārējām savs viedoklis jāizsaka līdz 20.septembrim, un tad šo jautājumu izskatīs partijas padome.

Tikmēr lielākā daļa aptaujāto Seima sociāldemokrātu frakcijas deputātu uzskata, ka viņu partijai vajadzētu palikt koalīcijā.

Kā prognozējis zaļzemnieku deleģētais bezpartijiskais premjers, LSDP padomei noteikti tiks izteikts priekšlikums pieņemt šādu lēmumu un tam laikus jāgatavojas, lai parlamenta rudens sesijā nepietrūktu balsu būtisku jautājumu izšķiršanai.

«Protams, nāksies kādu laiku pabēdāties, varbūt kādu asariņu izspiest (..), bet, nopietni runājot, mēs nedrīkstam gaidīt un negaidīsim, kamēr mūs nostāda fakta priekšā. Mums jādara viss, kas saistīts ar valdības un vienlaikus arī pašas valsts stabilitāti, lai novērstu iespējamās politiskās krīzes,» viņš sacījis portālam «Delfi.lt».

«Tādēļ domāju, ka mums jānodrošinās vai nu ar jauniem partneriem (..), vai vismaz ar pietiekama deputātu skaita atbalstu Seimā, lai rudens sesijā varētu sekmīgi strādāt, un tad jāraugās, kādi varētu būt varianti - mazākuma valdība, jauna koalīcija vai tā pati koalīcija ar sociāldemokrātiem. Pagaidām iespējams viss,» izteicies Skvernelis.

Pēc premjera teiktā, attiecībā uz atbalstu konkrētiem lēmumiem viņš parlamentā regulāri konsultējas gan ar sociāldemokrātiem, gan opozīcijas deputātiem no «Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgajiem demokrātiem», Liberāļu kustības un Lietuvas poļu vēlēšanu akcijas–Kristīgo ģimeņu savienības.

«Pagaidām tie nav jaunu partneru vai koalīciju meklējumi, bet, sākoties rudens politiskajai sezonai, mums jādomā par valdības stabilitāti,» viņš uzsvēris.

Vienlaikus Lietuvas valdības vadītājs norādījis, ka koalīcijas sabrukšanas gadījumā nedomā atkāpties no amata.

Sociāldemokrāti, kas iepriekšējā Seima sasaukumā bija valdošā partija, pēc pērn oktobrī notikušajām parlamenta vēlēšanām valdības koalīciju izveidoja kopā ar pārliecinoši uzvarējušajiem zaļzemniekiem. Parlamentā, kurā ir 141 deputāts, šīm partijām ir attiecīgi 19 un 56 deputātu mandāti, bet Skverneļa valdībā 11 no 14 ministriem deleģējuši zaļzemnieki un trīs - sociāldemokrāti.

Par iespējamo aiziešanu no koalīcijas sociāldemokrāti sāka runāt pagājušajā mēnesī, kad zaļzemnieki, nespējot panākt partneru atbalstu iecerētajai mežu nozares reformai, pēdējā brīdī vienojās ar opozīcijā esošo tēvzemiešu frakciju, apmaiņā pret labvēlīgu balsojumu apsolot tēvzemiešiem atjaunot nesen atceltos pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atvieglojumus apkurei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu