Jauna dzīvība pelnos un gruvešos: dzemdību nams izpostītajā Mosulā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jūlijā Irākas pilsēta Mosula tika pilnībā atbrīvota no «Islāma valsts» kaujiniekiem. Starp sapostītās pilsētas drupām joprojām stāv Al-Hasas slimnīca - lielākais valdības atbalstītais dzemdību nams valstī. Par spīti medikamentu un aprīkojuma trūkumam jūlijā tur piedzima apmēram 1400 bērnu, vēsta aģentūra «Reuters». Konfliktu sagrautajai pilsētai tā ir cerība uz atjaunošanos.

2014.gadā, kad džihādistu kaujinieki pārņēma Mosulu, slimnīca pilsētas austrumu daļā turpināja darboties. Taču iedzīvotājiem bija atļauts izmantot tikai ceturto daļu no ēkas. «Islāma valsts» to pārvērta par medikamentu, galvenokārt glikozes injekciju un klepus sīrupa noliktavu.

Pagājušogad, kad Irākas bruņotie spēki uzsāka Mosulas atbrīvošanu, teroristu organizācija pārņēma Al-Hasu, izraidīja pacientus un šāva uz personālu, lai to aizbaidītu prom.

Foto: Reuters/Scanpix

Kad sakāve šķita neizbēgama, «Islāma valsts» sāka spridzināt un dedzināt slimnīcu. Sekas redzamas kā uz delnas - daļa ēkas pārvērtusies gruvešos, kā arī iznīcināta daļa vērtīgā slimnīcas aprīkojuma, kas varētu būt palīdzējis daudziem.

Foto: Reuters/Scanpix

Al-Hasa tika no jauna atvērta janvārī, dažas nedēļas pēc tam, kad Irākas spēki bija atkarojuši pilsētas austrumu daļu. Irāka vēl nav atvēlējusi finansējumu slimnīcas rekonstrukcijai. Patlaban tā paļaujas uz nevalstisko organizāciju palīdzību un iedzīvotāju ziedojumiem. Liela daļa personāla algu nav saņēmusi vairāk nekā divus gadus, kad Bagdāde pārstāja tās izmaksāt, lai nenovirzītu līdzekļus «Islāma valstij».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu