Lielbritānija pēc «Brexit» plāno ļaut ES tūristiem brīvu pārvietošanos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānija plāno pēc «Brexit» ļaut tūristiem no Eiropas Savienības (ES) ceļot bez vīzas, vēsta raidorganizācija BBC. Taču saskaņā ar jaunākajiem priekšlikumiem ES valstu pilsoņiem būs nepieciešama atļauja, lai varētu strādāt, mācīties vai apmesties Lielbritānijā uz dzīvi.

ES dalībvalstu pilsoņi patlaban var brīvi ceļot uz Lielbritāniju, kā arī tur strādāt un dzīvot. Valdības izstrādātajā priekšlikumā par migrācijas noteikumiem pēc izstāšanās no ES norādīts, ka darba atļauju un pabalstu ierobežošana būšot efektīvāks līdzeklis migrācijas ierobežošanai nekā Īrijas un Ziemeļīrijas robežas aizvēršana. Taču nav skaidrs, kā valdība plāno nepieļaut, ka iebraucēji valstī paliek ilgāk un strādā bez atļaujas.

Lielbritānijas premjerministre Terēze Meja trešdien sacīja, ka valdība nevēloties «atgriezties pie pagātnes robežām». «Mēs varam apstiprināt, ka nepieciešamā preču un cilvēku plūsma starp Ziemeļīriju un Īriju nākotnē varēs turpināties,» viņa uzsvēra. «Es gribu, lai cilvēki skaidri saprot: Lielbritānija negrib redzēt robežpunktus.»

«Tie, kuri balsoja par izstāšanos no Eiropas Savienības, nedomāja, ka «Brexit» nozīmēs kontroles zaudēšanu pār imigrāciju, taču tieši to valdība piedāvā,» plānu kritizē leiboristu parlamenta deputāts Bens Bredšovs, kurš piedalījās kampaņā pret «stingro «Brexit»». «Ierobežot iespēju strādāt Lielbritānijā, vienlaikus turot durvis atvērtas pārējiem, neizklausās pēc saprātīgas imigrācijas sistēmas.»

Viņš sacīja, ka ierosinātā sistēma «nenodrošina pietiekamu kontroli, vienlaikus noslogojot britu uzņēmumus ar vēl lielāku birokrātiju».

Organizācija «Migration Watch» to dēvē par «saprātīgu, atbilstošu» piedāvājumu, tomēr valdībai nāktos novirzīt papildu līdzekļus, lai atrastu Lielbritānijā bez vajadzīgās atļaujas dzīvojošos.

Eiroskeptiskās Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) bijušais līderis Naidžels Faradžs nopēlis valdību par «padošanos ES prasībām».

Kamēr Lielbritānija strādā pie jaunās imigrācijas politikas, ES plāno, ko pēc oficiālās izstāšanās 2019.gada martā darīt ar iebraucējiem no Lielbritānijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu