Kas ir pašlaik Eiropā meklētākais terorists? (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Spānijas policija meklē 18 gadus veco Musu Ukabiru, ko tur aizdomās par Barselonas terorakta sarīkošanu. Nežēlīgajā uzbrukumā, automašīnai ietriecoties cilvēkos uz tūristu iecienītas ielas Barselonā, dzīvību zaudēja 14 cilvēki un vēl apmēram 100 tika ievainoti.

Jaunieti joprojām meklē policija. Tiek uzskatīts, ka viņš nozaga sava vecākā brāļa Drisa Ukabira dokumentus un ar tiem noīrēja uzbrukumā izmantoto automašīnu, vēsta «Daily Mail». Domājams, ka viņš arī bija pie tās stūres.

Musa Ukabirs ir marokāņu izcelsmes Spānijas pilsonis. Pirms terorakta viņš sociālajos tīklos uz jautājumu, ko darītu, ja kļūtu par pasaules valdnieku, atbildēja, ka nogalinātu neticīgos. Savos sociālo tīklu kontos viņš vairākkārt paudis naidīgumu pret tiem, kas neseko islāmam.

Sākotnēji par aizdomās turamo tika nosaukts pusaudža brālis, 28 gadus vecais Driss Ukabirs, jo viņa dokumenti tika atrasti automašīnā. Taču viņš pats pieteicās policijas iecirknī Ripolē, sakot, ka dokumentus nozadzis brālis. Driss Ukabirs ir aizturēts, tāpat kā vēl viens aizdomās turamais. Piektdien Ripolē tika arestēts vēl kāds 34 gadus vecs marokānis.

Taču Musa Ukabirs joprojām nav notverts. Laikraksts «El Pais» ziņo, ka par uzbrukumu atbildīgajā teroristu šūniņā bijuši pavisam 12 cilvēki.

Tiek uzskatīts, ka Driss Ukabirs dzimis Marokā, kaut arī sociālajos tīklos viņš apgalvo, ka esot no Marseļas Francijā. Ukabirs izcietis cietumsodu Figerasā, kas atrodas uz ziemeļiem no Barselonas. Viņu atbrīvoja 2012.gadā. Vietējie mediji vēsta, ka vīrietis esot ticis sodīts par vardarbību un netiekot turēts aizdomās par ekstrēmismu. Viņš noliedz, ka būtu piedalījies Barselonas terorakta plānošanā vai izpildīšanā.

Teroristi noīrēja pavisam trīs automašīnas, kas tika izmantotas uzbrukumam un bēgšanai.

Aculiecinieki uzbrucēju raksturojuši kā «jaunu vīrieti, ne vecāku par 25 gadiem, kastaņbrūniem matiem un kārnu». Citi sacīja, ka viņš esot bijis apmēram 1,70 metrus garš un valkājis kreklu ar zilām un baltām strīpām.

Kamēr notika uzbrucēju meklēšana, policija nošāva kādu vīrieti, kurš ar automašīnu izbrauca cauri nožogojumam, savainojot divus policistus. Taču Spānijas valdība paziņojusi, ka viņš, visticamāk, neesot bijis saistīts ar teroraktu.

Atbildību par Ramblas ielā notikušo teroraktu uzņēmusies teroristu organizācija «Islāma valsts».

Policija uzskata, ka terorakts varētu būt saistīts ar eksploziju mājā Alkantarā apmēram 200 kilometru attālumā no Barselonas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu