Venecuēlas jaunais ģenerālprokurors sola ieslodzīt protestu organizētājus (1)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Venecuēlas varasiestādes notvers un ieslodzīs valsti satricinājušo protestu organizētājus, ceturtdien paziņojis jaunais ģenerālprokurors Tareks Saabs. Gaidāms, ka piektdien Venecuēlā tiks apstiprināts jauns likums par naida noziegumiem, kas, pēc kritiķu domām, varētu tikt izmantots, lai apspiestu opozīciju.

Jauno likumu «pret naidu un neiecietību» piektdien plāno apstiprināt kreisajam prezidentam Nikolasam Maduro lojālā Konstitucionālā sapulce.

«Visu šajā valstī notikušo naida noziegumu pastrādātāju atrašana būs prokuratūras goda jautājums,» Konstitucionālajai sapulcei paziņoja ģenerālprokurors.

«Mēs izpētīsim kameras, videoierakstus, fotogrāfijas. Mēs dabūsim viņu visu attēlus, lai parūpētos, ka viņi samaksā par nogalināšanu, par cilvēku ievainošanu un padarīšanu par bāreņiem,» paziņoja Saabs, kura Konstitucionālā sapulce uzņēma ar ovācijām.

Starptautiskā sabiedrība tikmēr ir norādījusi, ka par slepkavībām ir atbildīga valdības, nevis opozīcijas demonstranti.

ANO 8.augustā izplatītā ziņojumā pavēstīja, ka Venecuēlas drošības spēki un valdību atbalstoši grupējumi varētu būt atbildīgi par vismaz 73 demonstrantu nāvi.

Cilvēktiesību pārkāpumi, tostarp protestētāju spīdzināšana, ietilpa «likuma varas sabrukumā» politiskās krīzes skartajā valstī, vēstīts ziņojumā.

Tikmēr likumprojektā paredzēts par neiecietību notiesātajiem piespriest par 25 gadus ilgu cietumsodu.

Tādas cilvēktiesību aizstāvju organizācijas kā «Human Rights Watch» norāda, ka tas valdībai dotu rīcības brīvību neļaut opozīcijas politiķiem kandidēt oktobrī paredzētajās gubernatoru vēlēšanās.

Konstitucionālās sapulces prezidente Delisija Rodrigesa savukārt paziņoja, ka ir nodibināta «patiesības komisija», kurai jāizmeklē opozīcijas politiķu darbība, lai liegtu iespēju kandidēt tiem, kuri iesaistīti vardarbīgajos protestos.

Plaši protesti pret prezidentu un valdību Venecuēlā notiek kopš 1.aprīļa. Protestētāji, kuri vaino Maduro smagajā ekonomiskajā krīzē, pieprasa prezidenta atkāpšanos un jaunu vēlēšanu noorganizēšanu. Protestos dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 120 cilvēki.

Maduro savukārt paziņojis, ka krīze ir ASV sazvērestība, un cer, ka Konstitucionālās sapulces izveidošana nomierinās protestētājus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu