Teksasas Universitāte liek novākt konfederātu statujas

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Teksasas Universitātes prezidents Gregs Fenvess uzdevis no universitātes pilsētiņas aizvākt ģenerāļa Roberta Lī un citu prominentu konfederātu statujas, jo tās kļuvušas par «mūsdienu baltā pārākuma un neonacisma simboliem».

2015.gadā universitāte aizvāca bijušā konfederātu prezidenta Džefersona Deivisa statuju un pārvietoja to uz vēstures muzeju. Fenvess pavēstīja, ka tagad jāaizvāc arī Lī, konfederātu ģenerāļa Alberta Sidnija Džonstona un konfederātu ģenerāļa Džona Reigana statujas.

Pēdējo dienu laikā vairākās ASV pilsētās - ar varasiestāžu atļauju un bez tās - demontēti vai no saviem postamentiem nogāzti vairāki pieminekļi, kas bija uzstādīti par godu Amerikas pilsoņkarā zaudējušās Konfederācijas cilvēkiem - kā karavīriem, tā civilistiem.

Kā ziņots, iepriekšējā sestdienā Šarlotsvilā Virdžīnijas pavalstī izcēlās vardarbīgas sadursmes starp kreisajiem radikāļiem un baltajiem nacionālistiem, kas protestēja pret konfederātu ģenerāļa Roberta Lī statujas aizvākšanu no pilsētas parka.

Kāds labējais ekstrēmists ar automašīnu ietriecās kreiso protestētāju pūlī, nogalinot kādu sievieti. Vēl vismaz 19 cilvēki tika ievainoti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu