Gandrīz visi Lietuvā studējušie jaunie mediķi paliek strādāt savā valstī

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gandrīz 94% jauno mediķu, kas pēdējos gados Lietuvā ieguvuši ārsta kvalifikāciju, paliek strādāt savā valstī, liecina Zinātnes un studiju uzraudzības un analīzes centra (MOSTA) veikts izvērtējums, kas balstīts uz 2014.-2016.gada medicīnas rezidentūras absolventu datiem.

Tikmēr pēc integrētajām medicīnas studijām, kurās iegūst maģistra grādu, no Lietuvas aizbraukušo absolventu īpatsvars ir augstāks, bet šo statistiku ietekmē tas apstāklis, ka prāvāka daļa beidzēju ir ārvalstnieki.

«Starp absolventiem, kuri no 2014. līdz 2016.gadam beiguši integrētās medicīnas studijas, 7 procentiem ir ārvalstu pilsonība un viņi pēc studiju beigšanas nepaliek strādāt Lietuvā. Domājams, ka šie cilvēki dodas projām no Lietuvas un sāk mediķa karjeru citās valstīs. No tiem absolventiem, kuri pēc šīm studijām nestrādā Lietuvā, atrēķinot ārvalstniekus, noskaidrojas, ka pēc studijām Lietuvā paliek aptuveni 87% no integrētās medicīnas studiju absolventiem, kuriem ir Lietuvas pilsonība,» skaidrojis MOSTA analītiķis Gintauts Jakšts.

Pēc integrētajām studijām Lietuvā paliek aptuveni 94% farmaceitu un 85% zobārstu.

Gadu pēc studiju beigšanas integrēto medicīnas studiju absolventu atalgojums pirms nodokļu nomaksas ir aptuveni 500 eiro mēnesī.

Tikmēr rezidentūras studijas beigušie ārsti speciālisti gadu pēc beigšanas pelna caurmērā divarpus reizes vairāk par vidējo algu Lietuvā.

Tiesa gan, kā atzinis Jakšts, Lietuvā netiek fiksēts, kādu slodzes daļu darbinieki strādā, tādēļ nav iespējams pateikt, par kādu slodzi viņi šo algu saņem, tomēr netieši, vērtējot darbavietu skaitu, var spriest, ka ārsti speciālisti strādā vairāk par 40 stundām nedēļā.

Saskaņā ar MOSTA datiem tūdaļ pēc studiju beigšanas ārsti speciālisti strādā vidēji 1,7 darbavietās. Vēlāk šis rādītājs pieaug - gadu pēc beigšanas speciālisti strādā divās darbavietās, bet pēc divarpus gadiem - 2,2 darbavietās. Speciālisti, kas strādā vienā darbavietā, pirms nodokļu nomaksas pelna aptuveni 1360 eiro mēnesī, bet strādājot divās līdz četrās darbavietās - aptuveni 1760-1840 eiro mēnesī.

Ik gadus integrētajās medicīnas studijās Lietuvas veselības zinātņu universitātē un Viļņas universitātē tiek uzņemti gandrīz 700 studenti. Aptuveni ceturtā daļa pirmkursnieku ir ārvalstnieki, kas ieradušies studēt Lietuvā galvenokārt no Vācijas, Izraēlas un Zviedrijas, tikmēr absolūtais vairākums no tiem, kas izvēlas rezidentūras studijas, ir lietuvieši.

2014.gadā integrētās medicīnas studijas beidza 428, 2015.gadā - 476 un 2016.gadā - 462 absolventi. Medicīnas rezidentūru Lietuvā 2014.gadā beidza un ārsta speciālista kvalifikāciju ieguva 393, 2015.gadā - 381 un 2016.gadā - 414 cilvēki.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu