Grieķijas ministrs iebilst pret komunistu noziegumu pielīdzināšanu nacistu noziegumiem (3)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grieķijas tieslietu ministrs Stavrs Kontonis noraidījis ielūgumu piedalīties šonedēļ Tallinā paredzētajā starptautiskajā konferencē par komunistu režīmu noziegumiem Eiropā un uzsvēris, ka Grieķijas kreisā valdība neatbalsta komunistu noziegumu pielīdzināšanu nacistu noziegumiem.

«Iniciatīva rīkot konferenci ar specifisku saturu un nosaukumu sūta nepareizu un bīstamu politisku vēstījumu, [..] atdzīvina Aukstā kara klimatu, kas Eiropai nesis tik daudz ciešanu, ir pretrunā ar Eiropas Savienības vērtībām, un nekādā ziņā neatspoguļo Grieķijas valdības un Grieķijas tautas viedokli, ka nacisms un komunisms nevar būt viena vienādojuma divas puses,» sacīts Kontoņa vēstulē konferences organizētājiem, kas publicēta Grieķijas plašsaziņas līdzekļos.

«Šausmām, kādas mēs piedzīvojām nacisma laikā, bija tikai viens veids. (..) Komunisms, gluži pretēji, radīja desmitiem ideoloģisku novirzienu, no kurām viens bija eirokomunisms, kas radies komunistu režīmā Prāgas pavasara laikā, lai apvienotu sociālismu ar demokrātiju un brīvību,» piebildis ministrs, kurš ir Grieķijas premjerministra Alekša Cipra vadītās partijas «Radikāli kreiso koalīcija» (SYRIZA) biedrs.

Eiropas Parlaments 2009.gadā pasludināja 23.augustu par Eiropas staļinisma un nacisma upuru atceres dienu. 1939.gada 23.augustā Padomju Savienība un nacistiskā Vācija parakstīja tā dēvēto Molotova-Ribentropa paktu.

Trešdien, 23.augustā, Igaunijas Tieslietu ministrija un Igaunijas Vēsturiskās atmiņas institūts Igaunijas ES prezidentūras ietvaros rīko starptautisku konferenci «Komunistu režīmu noziegumu mantojums XXI gadsimta Eiropā», kas ir veltīta Eiropas staļinisma un nacisma upuru atceres dienai. Uz konferenci uzaicināti ES dalībvalstu un «Austrumu partnerības» valstu pārstāvji.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu