Hāns: ES jāpārskata stratēģija attiecībās ar Turciju

LETA/EUOBSERVER
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās komisārs Johaness Hāns, reaģējot uz Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana aicinājuma turku izcelsmes vēlētājiem nebalsot par Vācijas valdošajām partijām, paziņojis, ka ES būtu jāmaina līdzšinējais kurss sarunās par Ankaras iestāšanos blokā.

Kā ziņots, Erdoans pagājušajā nedēļā aicināja turku izcelsmes Vācijas pilsoņus septembrī gaidāmajās Bundestāga vēlēšanās nebalsot nebalsot nedz par kancleres Angelas Merkeles pārstāvētajiem konservatīvajiem (CDU/CSU), nedz par viņu pašreizējajiem koalīcijas partneriem un galvenajiem sāncenšiem sociāldemokrātiem (SPD), nedz par opozīcijā esošajiem «zaļajiem», kas esot «Turcijas ienaidnieki».

«Uzskatu, ka pienācis laiks dalībvalstīm apspriest šādas rīcības stratēģiskās sekas. Plecu paraustīšana nav ilgtermiņa politiskā stratēģija,» pirmdien publicētajā intervijā vācu laikrakstam «Sueddeutsche Zeitung» norādījis Hāns.

Savu viedokli komisārs pamatojis gan ar Erdoana iejaukšanos Vācijas priekšvēlēšanu kampaņā, gan ar Ankaras prasību izdot turku izcelsmes vācu rakstnieku Doanu Akhanli.

«Prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana iejaukšanās nacionālā vēlēšanu kampaņā, kā arī izdošanas prasības, kas attiecas un politiskajiem oponentiem, nav pieņemamas,» uzsvēris Hāns.

Kā ziņots, sestdien Spānijas policija, pamatojoties uz Turcijas izdoto aresta orderi, Granādā aizturēja Akhanli, kas saslēgts rokudzelžos tika nogādāts nopratināšanai vietējā policijas iecirknī.

Lai gan vēlāk 60 gadus vecais rakstnieks tika atbrīvots, viņam liegts izbraukt no Spānijas, kamēr tiesa izskatīs viņa iespējamo izdošanu Turcijai.

Eiropas Parlaments (EP) jau jūlijā ar lielu balsu vairākumu atbalstīja iestāšanās sarunu pārtraukšanu ar Ankaru, atzīstot, ka Erdoana režīma vēršanās pret politiskajiem oponentiem liecina par Turcijas neatbilstību ES izvirzītajiem demokrātijas kritērijiem.

Taču līdz šim gan vairums dalībvalstu, gan Eiropas Komisija (EK) atturējušās no pārmērīgas Turcijas kritikas, bažījoties, ka Ankara varētu lauz pagājušajā gadā panākto vienošanos par nelegālās imigrantu plūsmas apturēšanu.

Tomēr tagad, kā atzinis Hāns, patvaļīgās cilvēku masveida aizturēšanas Turcijā liecina, ka Erdoana režīms «acīmredzami nevēlas mainīt savu kursu, kas to arvien vairāk un vairāk attālina no Eiropas».

Komisāram piebalsojis arī Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns, kas sarunā ar «Sueddeutsche Zeitung» izteicies, ka «Erdoans nepazīst robežu. Viņš vēlas izprovocēt iestāšanās sarunu izbeigšanu».

Tomēr vienlaikus Aselborns paudis viedokli, ka ES «jāsaglabā vēss prāts» un tā nedrīkst pakļauties Erdoana provokācijām. Viņš paudis cerību, ka Turcijas demokrātiju joprojām iespējams glābt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu