Ķīna: ASV jaunās sankcijas nesekmēs sadarbību Ziemeļkorejas jautājumā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV sankcijas pret Ķīnas uzņēmumiem, kas ir saistīti ar Ziemeļkoreju, nesekmēs sadarbību ar Pekinu centienos panākt atrisinājumu Phenjanas kodolprogrammas izraisītajai krīzei, trešdien brīdināja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Hua Čuņjina.

«ASV rīcība nesekmēs problēmas atrisinājumu, kā arī savstarpēju uzticību un sadarbību attiecībās ar Ķīnu,» preses brīfingā sacīja Hua.

«Mēs mudinām ASV pusi izbeigt šo aplamību un labot to,» viņa piebilda.

Vienlaikus Hua norādīja, ka «ārkārtīgi saspringtajā» situācijā Korejas pussalā «redzamas dažas atslābuma pazīmes», pateicoties vairāku pušu koncentrētiem centieniem.

Tiesa gan, situācija «saglabājas ārkārtīgi sarežģīta un jutīga», viņa atzina.

Hua ar šīm atziņā nāca klajā dažas stundas pēc tam, kad ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons bija signalizējis, ka sarunas ar Phenjanu iespējamas jau «tuvā nākotnē».

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija otrdien vērsa sankcijas pret 16 uzņēmumiem un fiziskām personām, pamatā no Ķīnas un Krievijas, kas sniegušas atbalstu Ziemeļkorejas kodolieroču un ballistisko raķešu programmām, palīdzot Phenjanai iegūt to īstenošanai nepieciešamos līdzekļus.

ASV Finanšu ministrija norādīja, ka sankciju mērķis ir tālāka Ziemeļkorejas izolācija.

Jaunajām sankcijām pakļautās 16 firmas un personas ir slēgušas darījumus ar iepriekš sankcijām pakļautiem uzņēmumiem un cilvēkiem, sadarbojušies ar Ziemeļkorejas enerģētikas nozares pārstāvjiem un palīdzējuši izvietot ārvalstīs ziemeļkorejiešu darbaspēku vai snieguši Phenjanai atbalstu, lai izvairītos no starptautiskajiem finanšu ierobežojumiem.

Noteikta jebkādu šo fizisko un juridisko personu līdzekļu iesaldēšana, ja tādi atrastos ASV jurisdikcijā, kā arī aizliegts amerikāņiem veikt ar šīm personām jebkādas transakcijas.

Sankcijām ir pakļauti seši Ķīnas uzņēmumi, divas Singapūras kompānijas, kas pārdod Ziemeļkorejai naftu, kāds Krievijas uzņēmums un četri Krievijas pilsoņi, kā arī kāda Namībijas būvfirma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu