Dānijā nogalinātās žurnālistes mistērija: kas ir aizdomās turamais Madsens?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX DENMARK / REUTERS

Zviedru žurnāliste dodas intervēt inženieri-amatieri, kurš uzbūvējis pats savu zemūdeni, bet pēc dažām dienām Baltijas jūras krastā Kopenhāgenā atrod viņas līķi ar nogrieztu galvu, kājām un rokām. Galvenais aizdomās turētais - dānis Pēters Madsens. Kas viņš ir un kāda ir viņa versija par notikušo?

Dānijas policija aizturējusi zemūdeņu entuziastu Madsenu saistībā ar zviedru žurnālistes Kimas Vallas nāvi. Viņas nāves apstākļi bija ļoti baisi - atrasts tika sievietes torss ar piestiprinātu metāla gabalu, cenšoties nodrošināt, ka tas paliek jūras dzelmē un viņas pazušanas noslēpums netiek atrisināts.

Madsens apgalvo, ka žurnāliste gājusi bojā «nelaimes gadījumā», kas noticis zemūdenē, kura vēlāk, kad Vallu jau sāka meklēt, nogrima. Policija uzskata, ka Madsens to nogremdējis. Pirms tam Madsens apgalvoja, ka izlaidis žurnālisti sveiku un veselu Kopenhāgenas ostā, vēlāk viņš liecības mainīja, sakot, ka viņa mirusi nelaimes gadījumā uz zemūdenes, viņas līķi viņš esot izmetis jūrā.

Madsens ir 17 metrus garās privātās zemūdenes «UC3 Nautilus» dizaineris un īpašnieks. Pēc viņa paša vārdiem, tā ir lielākā privātā zemūdene pasaulē. Daži mediji Madsenu rakstu kā inženieri-amatieri. Nav zināms, vai viņš ieguvis atbilstošu izglītību.

«Nautilus» piektdien, neilgi pēc policijas izmeklēšanas sākuma, nogrima pie Dānijas krastiem.

Zemūdene tika uzbūvēta 2008.gadā. Dažus gadus vēlāk Madsens izveidoja mājaslapu, kurā projekta atbalstītājus lūdza saziedot apmēram 42 000 eiro, ar ko segt zemūdenes atjaunošanas izmaksas. Taču galu galā izdevās savākt vien 5230 eiro. Tajā laikā «Nautilus» bija devusies jūrā vairāk nekā tūkstoš reižu.

2015.gadā pēc strīda ar brīvprātīgajiem, kas strādāja uz zemūdenes, Madsens kļuva par tās vienīgo īpašnieku. «Varētu domāt, ka «Nautilus» uzlikts lāsts,» zemūdenes mājaslapā rakstīja Madsens. «Tas lāsts esmu es. Uz «Nautilus» nebūs miera, kamēr vien es būšu dzīvs.»

Madsena zemūdene atsāka darboties šogad. Dānijas likumdošana neļāva «Nautilus» uzņemt pasažierus, taču interesenti varēja uzkāpt uz pietauvotās zemūdenes klāja.

Pēdējos gados Madsenam bija jaunas ambīcijas - kosmosa apgūšana. Viņš vada organizāciju «Rocket Madsens Space Laboratory», kuras mērķis ir palaist kosmosā raķeti no peldošas platformas Baltijas jūrā netālu no Dānijai piederošās Bornholmas salas.

«Rocket Madsens Space Laboratory» un kompānija «Copenhagen Suborbitals», ko Madsens palīdzēja dibināt un vēlāk pameta, vēlas kļūt par pirmo uz ziedojumiem un brīvprātīgo darbu balstīto organizāciju, kas nosūtījusi cilvēku kosmosā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu