ASV vēl nav pieņēmušas lēmumu par ieroči piegādi Ukrainai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Vašingtona vēl nav pieņēmusi oficiālu lēmumu par ieroču piegādēm Ukrainai, paziņojis ASV Valsts departaments. «[Aizsardzības] ministrs Matiss šobrīd atrodas Ukrainā. Kas attiecas uz bruņojuma programmu, lēmums vēl nav pieņemts, taču mēs tādu iespēju neizslēdzam,» pavēstīja Valsts departamenta pārstāve.

Pentagons jau augusta sākumā nosūtīja Baltajam namam rekomendācijas piegādāt Ukrainai ieročus, lai palīdzētu tās spēkiem cīnīties ar Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem.

Pēc ASV amatpersonu teiktā, ierosinātā palīdzības pakete ietver prettanku raķetes «Javelin» aptuveni 50 miljonu dolāru vērtībā.

Tikmēr republikāņu senators Džons Makeins atkārtoti skubinājis prezidentu Donaldu Trampu piegādāt Ukrainai letālos ieročus, vēsta izdevums «The Hill».

«Mums jau sen vajadzēja nodrošināt Ukrainai letālos aizsardzības ieročus tālākas Krievijas agresijas atbaidīšanai, kā arī aizsardzībai pret to,» trešdien sacījis senators.

Pēc jaunās Afganistānas stratēģijas izziņošanas Trampam «pavērusies iespēja to pašu izdarīt attiecībā uz Ukrainu», norādīja Makeins.

Letālā bruņojuma piegādes Ukrainai «nebūs pretrunā ar konflikta atrisinājumu mierīgā ceļā», viņš uzsvēra.

«Kamēr saglabāsies «status quo», Krievijai nebūs iemesla mainīt savu uzvedību, un mēs varam sagaidīt tikai vēl nopietnāku iejaukšanos un jaunas nāves,» brīdināja senators.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu