Lielbritānijā par mēģinājumu «Ryanair» reisā ienest spridzekli notiesā uz 18 gadiem

TVNET/The Independent
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijā 18 gadu cietumsods piespriests vīrietim, kurš centās «Ryanair» reisā ienest paštaisītu spridzekli, vēsta «The Independent». Spridzeklis tika atrasts viņa rokas bagāžā.

Paštaisītais spridzeklis bija paslēpts 43 gadus vecā Nadīma Muhameda čemodānā, ar ko viņš 30.janvārī mēģināja iekļūt reisā no Mančestras lidostas uz Bergamo, Itālijā. Pēc aizturēšanas vīrietis apgalvoja, ka spridzekli nekad iepriekš neesot redzējis un tas nepiederot viņam.

Mančestras Kroņa tiesas tiesnesis Patriks Fīlds kritizēja lidostas darbiniekus un policiju, kas nosprieda, ka spridzeklis nedarbojas. Pēc nopratināšanas Muhamedu atlaida.

Muhameda mantās atrastais spridzeklis bija veidots no marķiera čaulas, līmlentes, baterijām, spraužamadatām un vadiem. Vēlākā pārbaudē atklājās, ka tas satur nitroglicerīnu un nitrocelulozi. Tika veikta kratīšana Muhameda mājā Itālijā. Itālijas policija pēc nopratināšanas vīrieti atlaida, un 12.februārī viņš ar lidmašīnu atgriezās Lielbritānijā, kur drīz pēc nolaišanās tika apcietināts.

Fīlds sacīja, ka lietas apstākļi viņu satraukuši.

«Domāju, ka šajā bīstamajā laikā bezrūpībai nav vietas,» norāda tiesnesis. «Es ceru, ka lidostas drošību un policijas darbu lidostā pārskatīs visaugstākajā līmenī.»

Tiesas procesā atklājās, ka lidostas darbinieki pēc atrašanas pārbaudīja spridzekli, bet nekādas sprāgstvielu pēdas neatrada. Tās tika atklātas tikai vēlākā ekspertīzē. Lidostas trešā termināļa drošības menedžere Debora Džefrija spridzekli ielika kabatā, domājot, ka tas nav bīstams.

«Tā rīkojoties, viņa gan sevi, gan pārējos darbiniekus, gan arī apkārtējos pakļāva briesmām,» uzsver Fīlds. Viņš kritizēja arī policiju, kas palaida garām iespēju uzreiz apcietināt Muhamedu.

Lieta beidzās ar pozitīvu iznākumu «veiksmes, nevis labu lēmumu dēļ», secina tiesnesis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu