Angolas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi valdošā partija

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MARCO LONGARI / AFP

Angolas valdošā partija Angolas atbrīvošanas tautas kustība (MPLA) uzvarējusi šonedēļ notikušajās parlamenta vēlēšanās, tādējādi nodrošinot, ka par nākamo valsts galvu kļūst tās kandidāts aizsardzības ministrs Žuāns Lorensu, piektdien pavēstīja vēlēšanu komisija.

MPLA, kas Angolā valdījusi, kopš tā 1975.gadā ieguva neatkarību no Portugāles, saņēmusi 61,11% balsu, pēc 97% balsu saskaitīšanas apliecināja komisija.

Lielākā opozīcijas partija Nacionālā savienība par pilnīgu Angolas neatkarību (UNITA) - bijušais nemiernieku grupējums - ierindojusies otrajā vietā ar 26,71% balsu.

MPLA uzvara vēlēšanās nozīmē, ka tā varēs izraudzīties valsts nākamo prezidentu.

Tās kandidāts ir 63 gadus vecais aizsardzības ministrs Lorensu. Viņš stāsies 74 gadus vecā Žuzē Eduardu duš Santuša vietā, kas pie varas atradies 38 gadus.

Ar naftas resursiem un dimantiem bagātajā Āfrikas dienviddaļas valstī, kurā ir 30 miljoni iedzīvotāju, par 220 parlamenta vietām cīnījās piecas politiskās partijas un viena koalīcija.

Sašķeltajai un trūcīgajai opozīcijai bija maz izredžu izcīnīt vērā ņemamu vietu skaitu.

Angolieši cer, ka valstī, kur atbilstoši Pasaules Bankas aplēsēm trešdaļa iedzīvotāju iztiek nepilniem diviem dolāriem dienā, līdz ar prezidenta maiņu sāksies jauns laikmets.

Kaut arī duš Santušs izpelnījies uzslavas par to, ka nabadzīgajā valstī attīstījis naftas ieguvi un īstenojis vērienīgus infrastruktūras projektus, viņš arī tiek kritizēts par stāvokli cilvēktiesību jomā, nepotismu un justīcijas ļaunprātīgu izmantošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu