Junkers: «Brexit» sarunās vispirms jāvienojas par izstāšanās noteikumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers otrdien vēlreiz brīdinājis Lielbritāniju, ka tai vispirms jāvienojas par izstāšanās nosacījumiem, pirms var sākties sarunas par Londonas turpmākajām attiecībām ar Eiropas Savienību (ES).

«Jābūt kristālskaidram, ka mēs nesāksim nekādas sarunas par turpmākām attiecībām (..), kamēr nebūs nokārtoti visi izstāšanās jautājumi,» uzrunājot ES diplomātus, paziņoja Junkers.

Viņš sacīja, ka ir sarūgtināts par Lielbritānijas valdības pieeju «Brexit» sarunām.

Junkers norādīja, ka uzmanīgi izlasījis visus dokumentus, kuros izklāstīta Lielbritānijas valdības nostāja, bet neviens no tiem nav viņu īsti apmierinājis, tādejādi milzīgs daudzums jautājumu joprojām nav atrisināti.

Jau vēstīts, ka pirmdien Briselē sākās trešā sarunu kārta par Lielbritānijas izstāšanos no ES.

EK sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē pirmdien pirms sarunām ieteica Lielbritānijas «Brexit» ministram Deividam Deivisam beidzot sākt runāt nopietni.

Deiviss savukārt pārmeta EK stīvu turēšanos pie iepriekš formulētās pozīcijas un norādīja, ka abām pusēm jāizrāda «elastība un iztēle».

Viņš sacīja, ka Lielbritānijas sagatavotie dokumenti ir smaga darba rezultāts un ir rūpīgi pārdomāti ne tikai pēdējās nedēļas, bet pēdējos 12 mēnešus.

ES paziņojusi, ka pirms sarunām par turpmākām attiecībām vispirms jāpanāk «pietiekams progress» sarunās par trim galvenajiem izstāšanās jautājumiem, tas ir, Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu tiesības, tā dēvētais izstāšanās rēķins un robeža starp Īriju un Ziemeļīriju.

Plānots, ka ES līderi oktobrī lems, vai šāds progress ir panākts, taču jau tagad izskan runas, ka šo lēmumu var nākties atlikt uz decembri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu