ANO Drošības padome vienbalsīgi nosoda Ziemeļkorejas raķetes izmēģinājumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

ANO Drošības padome otrdien vienbalsīgi nosodīja Ziemeļkorejas jaunāko raķetes izmēģinājumu, kurā izšautā raķete pārlidoja Japānas teritoriju, un pieprasīja Phenjanai apturēt tās ballistisko raķešu programmu.

Drošības padomē ir 15 dalībvalstis, tās vienprātība tika panākta, kad Krievija un Ķīna piekrita parakstīt paziņojumu, kurā nosodīta izolētā Ziemeļkorejas režīma rīcība.

ASV izstrādātajā paziņojumā atzīmēts, ka ar šo izmēģinājumu ir pārkāptas vairākas iepriekšējās Drošības padomes rezolūcijas, tomēr tas uzreiz nenovedīs līdz jaunām vai pastiprinātām sankcijām pret Phenjanu.

Ziņu avoti diplomātu aprindās sacīja, ka Drošības padomes ātrā reakcija apliecinājusi tās dalībvalstu apņemšanos saglabāt vienotību.

«Drošības padome uzsver, ka šīs Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas (KTDR) darbības ir drauds ne tikai reģionam, bet visām ANO dalībvalstīm,» teikts paziņojumā, kas tika pieņemts pēc sarunām aiz slēgtām durvīm ANO mītnē.

«Drošības padome pauž dziļas bažas par to, ka KTDR, veicot šādu [raķetes] palaišanu virs Japānas, kā arī ar savām nesenajām darbībām un publiskiem paziņojumiem, tīši grauj reģiona mieru un stabilitāti.»

Drošības padome pieprasīja, lai Ziemeļkoreja ievērotu visas pastāvošās rezolūcijas. Phenjana jau ir pakļauta septiņām ANO sankciju kārtām, kuras tomēr nav spējušas ierobežot tās kodolraķešu ambīcijas.

Paziņojumā teikts, ka Ziemeļkorejai «jāatsakās no visiem kodolieročiem un esošajām kodolprogrammām pilnīgā, pārbaudāmā un neatgriezeniskā veidā un nekavējoties jāizbeidz visas ar to saistītās aktivitātes».

Phenjana nedrīkst «veikt nekādus jaunus kodolizmēģinājumus vai jaunas provokācijas, un tai jāatsakās no jebkādiem citiem pastāvošiem masu iznīcināšanas ieročiem pilnīgā, pārbaudāmā un neatgriezeniskā veidā».

Drošības padome arī «apsveic [Drošības] padomes dalībvalstu, kā arī citu valstu centienus veicināt mierīgu un visaptverošu risinājumu dialoga ceļā».

Kā ziņots, Ziemeļkoreja otrdien izmēģināja raķeti, kas tika izšauta no galvaspilsētas Phenjanas un pārlidoja Japānas teritoriju pirms nokrišanas Klusā okeāna ziemeļdaļā.

Japānas premjerministrs Sindzo Abe notikušo nodēvējis par bezprecedenta draudiem reģiona mieram un drošībai.

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien pēc Ziemeļkorejas raķetes izšaušanas brīdināja, ka apsvērti tiek visi līdzekļi.

«Draudīgi un destabilizējoši soļi vienīgi pastiprinās Ziemeļkorejas režīma izolāciju šajā reģionā un pasaules valstu vidū,» teikts Baltā nama paziņojumā. «Dienas kārtībā ir visi līdzekļi.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu