Svētdien notiks vienīgās Merkeles un Šulca televīzijas debates

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele un viņas galvenais sāncensis - sociāldemokrātu (SPD) līderis Martins Šulcs - svētdien tiksies vienīgajās televīzijas debatēs pirms gaidāmajām Bundestāga vēlēšanām. Tiek prognozēts, ka debates, kuras tiek uzskatītas par pēdējo Šulca iespēju mainīt sev par labu līdzšinējo kampaņas gaitu, tiešraidē vēros 15 līdz 20 miljoni vāciešu.

Tā ir piektā reize, kad Vācijas raidorganizācijas rīko priekšvēlēšanu televīzijas debates, un šoreiz tās ilgs 90 minūtes.

SPD uz debatēm liek lielas cerības, jo bijušais Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Šulcs tiek uzskatīts par spēcīgāku runātāju nekā Merkele.

Tomēr, kā liecina ceturtdien sabiedriskās raidorganizācijas ARD publicētie aptaujas rezultāti, 64% respondentu sagaida, ka debatēs uzvarēs Merkele, bet Šulca uzvaru prognozē vien 17%.

Arī vairums ekspertu šaubās, vai debates, kuras vadīs četri pazīstamākie televīzijas raidījumu vadītāji, var ienest jebkādas dramatiskas izmaiņas līdzšinējā kampaņas gaitā.

«Iepriekšējās debates ir parādījušas, ka lielai daļai skatītāju jau iepriekš ir nosliece par labu vienam vai otram kandidātam, un tie pret diskusijām izturas ļoti selektīvi,» norāda Manheimas Vēlēšanu izpētes institūta «Forschungsgruppe Wahlen» vadītājs Matiass Jungs.

Kamēr vairākas pretrunīgi vērtētās tēmas, piemēram, viendzimuma laulības jau svītrotas no priekšvēlēšanu dienas kārtības, citi jautājumi jau ir plaši apspēlēti līdzšinējā kampaņā, kas tiek uzskatīta par visumā garlaicīgu.

Tas attiecas gan uz tā dēvēto «Dīzeļgeitu», gan uz pēcvēlēšanu koalīcijām, gan uz migrācijas krīzi, gan uz terorismu un sabiedrisko drošību.

Sagaidāms, ka starp debatēs apspriestajiem ārpolitikas jautājumiem būs Krievija un Ukraina, Eiropas Savienības (ES) nākotne, kā arī attiecības ar ASV prezidentu Donaldu Trampu un Turcijas autoritāro līderi Redžepu Tajipu Erdoanu.

Saskaņā ar aptauju, ko veicis Sabiedrisko pētījumu un statistikas analīzes institūts «Forsa» un kuras rezultāti tika publicēti šonedēļ, par Merkeles vadītajiem kristīgajiem demokrātiem (CDU) un viņu Bavārijas meitaspartiju - Kristīgi sociālo savienību (CSU) - gatavojas balsot 38% vāciešu, kamēr SPD atbalstu pauž vien 24%.

Savukārt, ja vēlētājiem tiktu dota iespēja nākamo kancleru izraudzīties tiešās vēlēšanās, Merkelei priekšroku dotu 48% aptaujāto, bet Šulcu izvēlētos tikai 23%.

Tajā pašā laikā gandrīz puse vēlētāju atzinusi, ka vēl nav izdarījuši savu izvēli, un tieši šo elektorāta daļu debatēs centīsies uzrunāt Šulcs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu