Kenijā anulē prezidenta vēlēšanu rezultātus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kenijas Augstākā tiesa piektdien atcēlusi prezidenta vēlēšanu rezultātus un devusi rīkojumu 60 dienu laikā sarīkot atkārtotu balsojumu.

«8.augustā sarīkotās prezidenta vēlēšanas nav notikušas atbilstoši konstitūcijai,» sacīja vecākais tiesnesis Deivids Maraga, lemjot par labu opozīcijai, kas bija apstrīdējusi prezidenta Uhuru Keniatas uzvaru vēlēšanās.

Maraga sacīja, ka tas ir vairākuma lēmums, pret kuru iebilduši divi tiesneši.

Viņš piekrita opozīcijas līdera Railas Odingas viedoklim, ka ir notikušas nelikumības, sevišķi vēlēšanu rezultātu pārsūtīšanas gaitā.

Atbilstoši izsludinātajiem oficiālajiem rezultātiem Keniata 8.augustā notikušajās vēlēšanās saņēmis 54,27% balsu, bet opozīcijas līderis Odinga - 44,74% balsu.

Odinga jau iepriekš paziņojis, ka vēlēšanās piedzīvota krāpšana, un hakeri viņa oponenta labā ir uzlauzuši vēlēšanu komisijas datorsistēmu. Vēlēšanu komisija atzina, ka notikuši hakeru centieni uzlauzt sistēmu, tomēr tie neesot izdevušies.

Kamēr prezidenta atbalstītāji sāka svinēt uzvaru, Odingas atbalstītāji rīkoja protestus un valsts galvaspilsētā Nairobi uzbruka un izlaupīja uzņēmumus, kas uzskatīti par Keniatas pārstāvētajai etniskajai grupai piederošiem.

Keniata akceptējis tiesas lēmumu par vēlēšanu rezultātu anulēšanu, apliecināja prezidenta jurists.

«Tiesa ir lēmusi. Mums ir jādodas atpakaļ pie tautas. Vēlēšanu komisija ir veikusi godīgu procesu,» sacīja Ahmednasirs Abdillahi.

55 gadus vecais Keniata, kurš ir valsts pirmā prezidenta Džomo Keniatas dēls, ir no kikuju cilts. Viņa kandidatūru izvirzījusi pagājušajā gadā izveidotā Jubilejas partija.

72 gadus vecais Odinga, kurš ir bijušā viceprezidenta Džaramogi Odingas dēls, ir no luo cilts. Viņš pārstāv šogad izveidoto opozīcijas partiju apvienību «Nacionālā superalianse» (NASA). Odinga neveiksmīgi kandidēja uz prezidenta amatu 2007. un 2013.gada vēlēšanās.

Kenijā ir 20 miljoni reģistrētu vēlētāju, no kuriem puse ir jaunāka par 35 gadiem. Pavisam šajā Austrumāfrikas valstī ir 48 miljoni iedzīvotāju.

Prezidenta amata termiņš ir četri gadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu