Koblencā un Frankfurtē notiek plašākā iedzīvotāju evakuācija kopš Otrā pasaules kara

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FRANK RUMPENHORST / TT NYHETSBYRÅN

Vācijā - Koblencā un Frankfurtē - šajā nedēļas nogalē no savām mājām tiek evakuēti kopskaitā aptuveni 90 000 cilvēki, lai padarītu nekaitīgas tur atrastās Otrā pasaules kara laika bumbas. Frankfurtē sestdien tiek evakuēti aptuveni 70 000 cilvēki. Šī ir plašākā tāda veida operācija visā Vācijas pēckara vēsturē.

Svētdien Frankfurtes rietumdaļā, blīvi apdzīvotā rajonā, paredzēts neitralizēt 1,8 tonnas smagu britu aviobumbu, kurā ir aptuveni 1300 kilogrami sprāgstvielu.

Šīs operācijas dēļ evakuēti pacienti no divām slimnīcām un sirmgalvji no desmit veco ļaužu pansionātiem, liecina policijas un ugunsdzēsēju sniegtā informācija.

No vienas slimnīcas dzemdību nodaļas, kas ir lielākā visā Hesenes pavalstī, kopš ceturtdienas uz citām ārstniecības iestādēm pakāpeniski pārvietoti 20 jaundzimušie, un pats jaunākais no viņiem tikko pārvests uz tuvējo slimnīcu, pastāstījis minētās slimnīcas neonatoloģijas nodaļas vadītājs Štefens Kuncmans.

«Tuvējo klīniku atsaucība ir fantastiska - tās visas nekavējoties piedāvāja savu palīdzību,» viņš piebildis.

Uz citām slimnīcām pārvietoti arī vairāk nekā simts pieaugušo pacientu.

Frankfurtes policija izdalījusi cilvēkiem skrejlapas, lai vēlreiz atgādinātu par evakuācijas nepieciešamību, un aicinājusi arī palūkoties, vai visi viņu kaimiņi ir saņēmuši šo ziņu.

Policija arī plānojusi pastiprināt patrulēšanu šai rajonā, lai parūpētos, ka iedzīvotāju prombūtni neizmanto noziedznieki.

Tikmēr Koblencā nesprāgušās munīcijas speciālisti sestdien jau veiksmīgi neitralizējuši nesprāgušu Otrā pasaules kara laika aviobumbu, un aptuveni 21 000 iedzīvotāju, kas pirms tam tika evakuēti no rajona kilometra rādiusā ap šo vietu, jau saņēmuši atļauju atgriezties mājās.

Operāciju gan nācies nedaudz atlikt, jo vairāki cilvēki bijuši gatavi atstāt savas mājas tikai pēc intensīvām sarunām, bet divos gadījumos iedzīvotāji evakuēti piespiedu kārtā.

Koblencā tika evakuēts arī cietums, divas dzelzceļa stacijas, slimnīca un pansionāts.

500 kilogramus smagā aviobumba pirmdien tika atrasta jauna bērnudārza būvlaukumā.

Eksperti lēš, ka tehnisku iemeslu dēļ nav uzsprāgušas teju ceturtdaļmiljona aviobumbu, ko Otrā pasaules kara laikā uz Vāciju nometa sabiedroto spēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu