ASV un Japāna grib vērst «maksimālu spiedienu» pret Ziemeļkoreju

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc Ziemeļkorejas sestā kodolizmēģinājuma Japāna un ASV vēlas pret Phenjanu «vērst maksimālu spiedienu», pirmdien telefonsarunā pauduši Japānas ārlietu ministrs Taro Kono un ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons.

Pēc telefonsarunas Kono žurnālistiem sacījis, ka ASV un Japāna vēlas ārkārtas ANO Drošības padomes sēdes sasaukšanu, lai spriestu par jaunām sankcijām pret Phenjanu, vēsta japāņu mediji.

Arī Japānas premjerministrs Sindzo Abe un Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins telefonsarunā pauduši atbalstu jaunai Drošības padomes rezolūcijai, vēsta mediji.

ASV svētdien pēc Ziemeļkorejas veiktā kodolizmēģinājuma brīdināja, ka Phenjanas radītie draudi saņems masīvu militāru atbildi.

«Jebkuri draudi ASV vai tās teritorijām, tostarp Guamai, vai mūsu sabiedrotajiem saņems masīvu militāru atbildi, efektīvu un nepārvaramu atbildi,» paziņoja ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss.

«Mēs neplānojam pilnībā iznīcināt valsti, proti, Ziemeļkoreju, tomēr, kā jau es teicu, mums ir daudzas iespējas to izdarīt,» brīdināja ministrs.

Reaģējot uz Ziemeļkorejas svētdien veikto kodolizmēģinājumu, ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka nomierināšana attiecībās ar Phenjanu vairs nestrādās.

Tramps arī brīdināja «pārtraukt visu tirdzniecību ar ikvienu valsti, kas veic darījumus ar Ziemeļkoreju».

Ziemeļkoreja svētdien paziņoja, ka sekmīgi izmēģinājusi ūdeņraža bumbu, ko iespējams uzstādīt uz ballistiskās raķetes.

Ūdeņraža bumbas ir visjaudīgākās kodolbumbas un veido lielāko daļu pasaules kodolarsenālu.

Jūlijā Ziemeļkoreja veiksmīgi izmēģināja divas starpkontinentālās ballistiskās raķetes, kas var sasniegt lielāko daļu ASV teritorijas. Phenjana augustā draudēja dot triecienu ASV piederošajai Guamas salai Klusajā okeānā.

Tramps pagājušajā mēnesī brīdināja, ka viņš vērsīsies pret Ziemeļkoreju ar «uguni un niknumu», ja Phenjana turpinās izteikt draudus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu