Saakašvili sola svētdien atgriezties Ukrainā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili, kurš pašlaik ir persona bez pilsonības, sola svētdien atgriezties Ukrainā, lai gan Gruzija lūgusi Kijevu viņu aizturēt un izdot. Gruzija vēlas panākt Saakašvili izdošanu, jo viņam izvirzītas apsūdzības saistībā ar vardarbīgu protestētāju izklīdināšanu 2007.gadā un kratīšanu privātā televīzijas kanāla «Imedi» redakcijā.

Gruzijas pilsonību Saakašvili zaudēja 2015.gadā, kad Ukrainas prezidents Petro Porošenko viņam piešķīra šīs valsts pilsonību un iecēla par Odesas apgabala gubernatoru, bet šogad jūlijā viņam tika atņemta Ukrainas pilsonība ar pamatojumu, ka migrācijas anketā Saakašvili nav pieminējis pret viņu ierosinātos kriminālprocesus.

Odesas apgabala gubernatora amatā Saakašvili atradās pusotru gadu, bet tad demisionēja, apsūdzot prezidentu Porošenko solījumu nepildīšanā un norādot, ka tiek bremzēti viņa centieni cīnīties pret korupciju augstu ierēdņu aprindās.

Saakašvili uzskata, ka Ukrainas pilsonība viņam atņemta netaisnīgi un vēlas atgriezties Ukrainā, lai mainītu šo situāciju.

«Visi pret mani spertie soļi Gruzijā un Ukrainā bija nelikumīgi,» telefonintervijā ziņu aģentūrai AFP paziņoja Saakašvili, piebilstot, ka viņam ir atbalstītāji gan Ukrainā, gan Gruzijā.

Viņš uzsvēra, ka Gruzija pieprasījusi viņu izdot oligarhu iespaidā, kuri baidoties no viņa klātbūtnes Ukrainā, kur viņš cīnījies pret korupciju. Saakašvili apgalvo, ka Gruzijas viņam izvirzītās apsūdzības varas ļaunprātīgā izmantošanā ir politiski motivētas.

Saakašvili uzskata, ka likums ir viņa pusē gan Gruzijā, gan Ukrainā un vēlas Ukrainas tiesās aizstāvēt sevi pret izdošanu.

«Tagad viņi tieši draud deportēt mani uz Gruziju. Taču, lai varētu mani izdot, man fiziski jāatrodas Ukrainā. Mani ir jāielaiž Ukrainā, man ir jāiet cauri tiesu procesam Ukrainā,» sacīja Saakašvili.

«Es esmu Ukrainas patriots, jo daudzus gadus no savas dzīves esmu pavadījis Ukrainā,» viņš piebilda.

«Man ir politiskā partija, kuru vadu Ukrainā. (..) Man ir pienākumi pret cilvēkiem, kuri pievienojās manai partijai. kuri atbalsta mani,» norādīja Saakašvili, uzsverot, ka viņa darbs Ukrainā vēl nav beidzies.

«Man Ukraina nav pabeigta lieta, mums jāturpina cīnīties un jāpabeidz reformas. Tādēļ es esmu tik motivēts doties atpakaļ,» sacīja Saakašvili, kurš cer, ka pie robežas viņu sagaidīs daudzi Ukrainas parlamenta deputāti un tūkstošiem atbalstītāju.

Saakašvili paziņoja, ka nebaidās tikt izdots Gruzijai.

Trešdien Saakašvili plāno doties uz Briseli, lai tiktos ar Eiropas Parlamenta (EP) locekļiem, bet svētdien ar autotransportu šķērsot Polijas un Ukrainas robežu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu