Ziemeļkorejas kodolizmēģinājuma trieciena vilnis reģistrēts arī Igaunijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Svētdien visās Igaunijas seismogrāfiskajās stacijās tika fiksēti seismiskie satricinājumi no Ziemeļkorejas veiktā kodolizmēģinājuma, vēsta «Postimees».

Ūdeņraža bumbas sprādziens pagājušajās brīvdienās bija tik spēcīgs, ka pēc ASV datiem, tika fiksēta 6,3 magnitūdu stipra zemestrīce, pēc kuras sekoja 4,1 magnitūdu stiprs pazemes grūdiens.

Bumbas sprādziena vilnis bija tik spēcīgs, ka tas bija jūtams arī Igaunijā. Seismiskais vilnis līdz Igaunijai no Korejas pussalas nonāca desmit minūšu laikā. Lai arī cilvēki šo grūdienu nejuta, vilnis bija tik spēcīgs, lai to fiksētu visas Igaunijas seismoloģiskās stacijas.

Igaunijas Seismoloģisko centra pārstāve Heidija Soosalu saka, ka arī iepriekš Igaunijas seismoloģiskās stacijas reģistrējušas viļņus no kodolbumbu sprādzieniem.

Pateicoties mūsdienīgajam aprīkojumam, neviena valsts nevar slepeni veikt atombumbu izmēģinājumus - ierīces ir spējīgas uztvert pat mazākos zemes satricinājumus neatkarīgi no to izcelsmes.

Pēdējo gadu laikā vienīgā valsts, kas veikusi kodolizmēģinājumus, ir Ziemeļkoreja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu