«Irma» tuvojas Trampa greznajai villai, kas «var izturēt jebkuru vētru»

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Reuters/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps ne reizi vien lielījies, ka viņa greznā villa Palmbīčā varot izturēt jebkuru vētru. Spēcīgajai un postošajai viesuļvētrai «Irma» tuvojoties Floridas štatam, būs iespēja pārliecināties par Trampa vārda patiesumu, ziņo aģentūra AP.

Cilvēki evakuēti no visas Palmbīčā esošās Maralago, kur atrodas Trampa plašā savrupmāja.

Vētras «Irma» statuss pazemināts no piektās uz ceturto kategoriju, taču tā joprojām ir ļoti bīstama un virzās uz Floridas dienvidu daļu, nesot stiprus vējus un lietu.

Sagaidāms, ka «Irma» Floridu sasniegs svētdien. Obligātā evakuācija tika izsludināta ceturtdien. Lepnajā kūrortā esošajiem cilvēkiem tas jāatstāj līdz piektdienas pievakarei.

Maralago pirms 90 gadiem izveidoja kompānijas «General Foods» mantiniece Mārdžorija Merivezera Posta un viņas otrais vīrs, finansists E.F. Hatons. Kopš tā laika milzīgā savrupmāja ar 126 istabām pārdzīvojusi četras lielas viesuļvētras, kas īpašumam nopietnus postījumus nenodarīja.

Villa atrodas uz šauras barjersalas, taču tās sienas ir metru biezas un nostiprinātas ar apjomīgiem metāla un betona stabiem.

«Viesuļvētras laikā tā ir drošākā vieta pasaulē,» aģentūrai AP pirms gada sacīja Trampa sulainis un neoficiālais Maralago vēsturnieks Entonijs Senekals. «Tā neizkustēsies no vietas. Māja nekad nav nopietni cietusi. Tās konstrukcija - apstājieties un padomājiet par to. Pie fasādes strādāja 300 cilvēku.»

Meteoroloģisko prognožu aģentūras «Weather Underground» direktors Džefs Māsterss gan norāda, ka lielākais drauds būs nevis «Irmas» spēcīgie vēji, bet gan ūdens līmeņa celšanās, kas varētu applūdināt ēku.

Tramps īpašumu iegādājās 1985.gadā par 10 miljoniem ASV dolāru (8,3 miljoniem eiro), izmantojot brīdi, kad tas bija nolaistā stāvoklī. Ieguldījis vēl vairākus miljonus villas atjaunošanā, miljardieris 1995.gadā tur atvēra klubu.

Par iestāšanos ekskluzīvajā klubā jāmaksā 200 000 dolāru (166 000 eiro), bet pēc tam katru gadu jāšķiras no vēl 14 000 dolāru (11 600 eiro).

Īpašumā ir 58 guļamistabas, 33 vannas istabas, milzu sarīkojumu zāle, tenisa korti un trīs bumbu patvertnes.

Kopš stāšanās prezidenta amatā Tramps Maralago pavadījis septiņas nedēļas nogales.

Aģentūra AP pērn atklāja, ka Tramps 2005.gadā pēc trim viesuļvētrām par Maralago nodarītajiem postījumiem no apdrošinātāja saņēma 17 miljonu dolāru (14 miljonu eiro) lielu maksājumu. Taču 2007.gadā viņš tiesā atzina, ka nezinot, cik izmaksāja atjaunošana, liekot domāt, ka daļu naudas paturējis sev.

Senekals sacīja, ka toreiz mājas jumts zaudējis dažus dakstiņus, kā arī tikuši nogāzti vairāki koki. Palmbīča attiecīgajā periodā neizsniedza atļaujas apjomīgiem atjaunošanas darbiem Maralago teritorijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu