Orbāns: Ungārija respektē ES Tiesas lēmumu par bēgļu kvotām

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns piektdien paziņoja, ka viņa vadītā valdība respektē Eiropas Savienības (ES) Tiesas lēmumu noraidīt Budapeštas prasību atcelt obligātās patvēruma meklētāju pārdales kvotas, tomēr turpinās cīnīties pret šo mehānismu.

«Ungārija ir Eiropas Savienības dalībvalsts, tādēļ bloka līgumi jāievēro un tiesas lēmumi jāatzīst,» viņš norādīja intervijā radio.

«Tomēr tas nav iemesls, lai mainītu imigrācijas politiku, kas noraida migrantus,» piebilda Orbāns.

«Tiesas lēmums neliek Ungārijai kaut ko darīt,» jo tas koncentrējas tikai uz ES tiesībām uzspiest bēgļu kvotas, uzsvēra premjerministrs.

«Īstā cīņa [pret Briseli] tikai sākas,» piebilda Orbāns.

Jau vēstīts, ka ES Tiesa trešdien noraidīja Ungārijas un Slovākijas prasības atcelt obligātās patvēruma meklētāju pārdales kvotas.

Ungārija un Slovākija tiesā apgalvoja, ka ar vairākuma balsošanas procedūru 2015.gada septembrī pieņemtais lēmums ieviest kvotas 120 000 patvēruma meklētāju pārvietošanai no Itālijas un Grieķijas uz citām dalībvalstīm ir pretrunā ar ES tiesību normām.

Pret šo lēmumu balsoja Rumānija, Čehija, Ungārija un Slovākija, un pēdējās divas apstrīdēja to ES Tiesā.

ES Tiesas spriedumā uzsvērts, ka ES institūcijām ir tiesības efektīvi un ātri reaģēt uz ārkārtas situāciju, ko radīja pēkšņais patvēruma meklētāju pieplūdums.

Spriedumā arī teikts, ka Eiropadomei nebija jārīkojas vienbalsīgi, pieņemot patvēruma meklētāju pārdales kvotas.

Briseles amatpersonas apgalvoja, ka kvotas ir obligātas visām ES valstīm, arī tām, kuras balsoja pret. Polija sākotnēji atbalstīja šo sistēmu, taču pakāpeniski pārvērtās tās kritiķē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu