Vācijas ministrs: Ungārijai par bēgļu neuzņemšanu vajadzētu atņemt ES fondu finansējumu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienībai (ES) vajadzētu atņemt fondu finansējumu Ungārijai par tās atteikšanos uzņemt patvēruma meklētājus, aģentūrai DPA sestdien paziņojis Vācijas tieslietu ministrs Heiko Māss.

«Mums ir jāpalielina spiediens uz valstīm, kuras uzskata, ka var neievērot noteikumus. Kad noteikumi tiek pārkāpti, ir jābūt sankcijām,» viņš uzsvēra.

«Nevienam, kurš vēršas pret ES vienotību bēgļu jautājumā nevajadzētu rēķināties ar Eiropas solidaritāti finanšu jautājumos,» piebilda sociāldemokrātu politiķis.

Jau vēstīts, ka ES Tiesa trešdien noraidīja Ungārijas un Slovākijas prasības atcelt obligātās patvēruma meklētāju pārdales kvotas.

Ungārija un Slovākija tiesā apgalvoja, ka ar vairākuma balsošanas procedūru 2015.gada septembrī pieņemtais lēmums ieviest kvotas 120 000 patvēruma meklētāju pārvietošanai no Itālijas un Grieķijas uz citām dalībvalstīm ir pretrunā ar ES tiesību normām.

Pret šo lēmumu balsoja Rumānija, Čehija, Ungārija un Slovākija, un pēdējās divas apstrīdēja to ES Tiesā.

ES Tiesas spriedumā uzsvērts, ka ES institūcijām ir tiesības efektīvi un ātri reaģēt uz ārkārtas situāciju, ko radīja pēkšņais patvēruma meklētāju pieplūdums.

Spriedumā arī teikts, ka Eiropadomei nebija jārīkojas vienbalsīgi, pieņemot patvēruma meklētāju pārdales kvotas.

Briseles amatpersonas apgalvoja, ka kvotas ir obligātas visām ES valstīm, arī tām, kuras balsoja pret. Polija sākotnēji atbalstīja šo sistēmu, taču pakāpeniski pārvērtās tās kritiķē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu