ASV atbalstītie kaujinieki Sīrijā sāk jaunu ofensīvu pret «Islāma valsti»

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NAZEER AL-KHATIB / AFP

ASV atbalstīto kurdu un arābu kaujinieku alainse Sīrijā sākusi jaunu ofensīvu pret teroristu grupējumu «Islāma valsts».

Ofensīva sākta Deir ez Zoras provincē, paziņoja kurdu un arābu alianses «Sīrijas demokrātiskie spēki» (QSD) augsta ranga komandieris Ahmeds abu Havlahs.

QSD kaujinieki sākuši izspiest «Islāma valsti» no Hasekas provinces, Sīrijas ziemeļaustrumos, kā arī no stratēģiski svarīgās Deir ez Zoras provinces valsts austrumos.

Tikmēr Krievijas atbalstītie Sīrijas režīma spēki turpina ofensīvu, lai padzītu «Islāma valsti» no Deir ez Zoras pilsētas, ko džihādisti bija aplenkuši kopš 2014.gada.

«Mēs nekoordinējam ar režīmu vai Krieviju. Mēs koordinējam ar starptautisko koalīciju,» uzsvēra Havlahs.

ASV vadītā starptautiskā koalīcija šobrīd Sīrijā atbalsta QSD centienus atgūt «Islāma valsts» pašpasludinātā «kalifāta» galvaspilsētu Raku. Līdz šim atbrīvoti 65% pilsētas.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

«Islāma valsts» vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur «kalifātu» un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret «Islāma valsti», pēdējā laikā džihādistu kontrolētās teritorijas ievērojami sarukušas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī ir uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu