Junkers rosina ieviest ES ekonomikas un finanšu ministra amatu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers trešdien ierosināja ieviest Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un finanšu ministra amatu. «Mums ir vajadzīgs Eiropas ekonomikas un finanšu ministrs,» Junkers sacīja savā ikgadējā runā par stāvokli ES, kuru viņš teica Eiropas Parlamentā Strasbūrā.

«Es neaicinu radīt jaunu amatu paša amata dēļ. Es aicinu uz efektivitāti,» uzsvēra EK prezidents.

Viņš sacīja, ka jaunais amats apvienotu ES komisāra un eirozonas valstu finanšu ministru grupas vadītāja funkcijas. Pašlaik eiro zonas valstu finanšu ministru grupu vada Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms.

Ieviest ES finanšu ministra amatu ir ierosinājis Francijas prezidents Emanuels Makrons, kurš uzskata, ka eirozonai ir nepieciešamas spēcīgākas institūcijas, lai stātos pretī tādiem satricinājumiem kā eirozonas parādu krīze un «Brexit».

Junkers piebilda, ka «neatbalsta ideju par to, ka nepieciešams atsevišķs eiro zonas parlaments», ko arī ir ierosinājis Makrons.

EK prezidents arī uzsvēra, ka ir jāpastiprina cīņa par to, lai lielie starptautiskie uzņēmumi godīgāk maksātu nodokļus, un tāpēc ir nepieciešams atvieglot nodokļu reformu apstiprināšanu.

Attiecībā uz nodokļiem «Eiropai ir jāspēj rīkoties ātrāk un izlēmīgāk», uzsvēra Junkers.

Tāpēc būtu nepieciešams, lai lēmumus par ES nodokļu politiku varētu pieņemt ar ES dalībvalstu vairākuma balsīm, nevis vienbalsīgi, kā tas ir tagad, norādīja EK prezidents.

Junkers arī sacīja, ka viņš ierosinās, lai eirozonas glābšanas fonds Eiropas Stabilitātes mehānisms kļūtu par pilnvērtīgu Eiropas Valūtas fondu pēc Starptautiskā Valūtas fonda parauga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu