Astanā atsāksies Sīrijas miera sarunas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Kazahstānas galvaspilsētā Astanā trešdien - dienu pirms kārtējās Sīrijas sarunu kārtas sākuma - pulcējās sarunu organizatori.

Krievija un Irāna, kas atbalsta Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, un opozīcijas atbalstītāja Turcija rīkoja «sarunas ekspertu līmenī», lai nobruģētu ceļu pirms 14. un 15. septembrī paredzētajām sarunām, kurās piedalīsies arī Sīrijas režīma un opozīcijas pārstāvji, paziņojusi Kazahstānas Ārlietu ministrija.

Šī būs jau sestā sarunu kārta. Šajā reizē sarunu dalībnieki centīsies izstrādāt sīkākas deeskalācijas zonu detaļas Idlibas provincei, kas atrodas Sīrijas ziemeļos. Krievija jau ir izveidojusi trīs drošības zonas citviet Sīrijā, kas ļāvis samazināt vardarbības līmeni.

Joprojām pastāv domstarpības par to, kas aizsargās drošības zonu nemiernieku kontrolētajā Idlibas provincē, kas robežojas ar Turciju.

Krievija līdz šim ir dislocējusi militāro policiju, lai apsargātu drošības zonas Homsā, Sīrijas vidienē, Austrumgutā, kas atrodas netālu no galvaspilsētas Damaskas, kā arī zonu Sīrijas dienvidos.

Sīrijas dienvidos esošā drošības zona ir ļoti jūtīgs jautājums, jo tā atrodas tuvu ASV sabiedrotajām Izraēlai un Jordānijai, un Vašingtona vēlas, lai Irāna un to atbalstošie spēki tām netuvotos.

ASV Valsts departaments apstiprināja, ka valsts sekretāra asistenta vietas izpildītājs Deivids Saterfīlds ceturtdien novērotāja statusā ieradīsies uz sarunām Astanā.

«Irānas aktivitātes Sīrijā un bezierunu atbalsts Asada režīmam ir paildzinājis konfliktu un palielinājis parasto sīriešu ciešanas,» paziņoja Valsts departaments.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Pēc jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu