Ziemeļkoreja draud «nogremdēt» Japānu, pārvērst ASV «pelnos un tumsā»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Ziemeļkoreja ceturtdien publicējusi niknu paziņojumu, kurā sola nesen pieņemto ANO sankciju dēļ «nogremdēt» Japānu un pārvērst ASV «pelnos un tumsā», ziņo aģentūra «Reuters». ANO Drošības padome vienbalsīgi pieņēma ASV izstrādāto sankciju rezolūciju, atbildot uz Ziemeļkorejas ūdeņraža bumbas izmēģinājumu.

Phenjana emocionāli sakāpinātajā paziņojumā pieprasīja Drošības padomes atstādināšanu un nodēvēja to par «ļaunuma instrumentu».

«Pārvērtīsim ASV kontinentālo daļu pelnos un tumsā. Parādīsim savas dusmas, mobilizējot visus atmaksas instrumentus, ko līdz šim esam gatavojuši,» teikts Kima Čenuna režīma «ziņu aģentūras» izplatītajā paziņojumā.

Paziņojumā nopelta arī Dienvidkoreja, ko totalitārā kaimiņvalsts dēvē par «proamerikāniskajiem nodevējiem».

ASV sākotnēji piedāvāja stingrākas sankcijas, taču Ķīnas un Krievijas spiediena dēļ vēlāk tās mīkstināja. Jauno rezolūciju vienbalsīgi pieņēma visas 15 Drošības padomes valstis.

Sankcijas paredz aizliegumu importēt Ziemeļkorejas tekstilizstrādājumus, piegādāt tai dabasgāzi, nosaka griestus pārstrādāto naftas produktu piegādēm un ierobežo naftas piegādi pašreizējā apjomā.

Sankciju rezolūcijā arī aizliegts izsniegt jaunas darba vīzas ziemeļkorejiešu viesstrādnieku nodarbināšanai, kā arī aicināts valstīm ziņot par datumu, kad Ziemeļkorejas viesstrādnieki vairs netiks nodarbināti.

Rezolūcija arī paredz kuģu pārmeklēšanu, ja pastāv aizdomas, ka tie transportē kravu, ko aizliegušas Apvienotās Nācijas. Tomēr vispirms ir jāgūst kuģa karoga valsts piekrišana. Sākotnējais rezolūcijas projekts paredzēja šādu kuģu pārmeklēšanu ar spēku, tomēr turpmāko sarunu gaitā šī prasība tika atmesta.

Kopš Ziemeļkoreja 2006.gadā pirmo reizi veica atombumbas izmēģinājumu, šī ir jau astotā reize, kad tai piemērotas sankcijas.

Sankciju mērķis ir izolēt Ziemeļkoreju, neatstājot tai citu iespēju, kā sēsties pie sarunu galda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu