Junkers: Es respektētu pozitīvu balsojumu par Katalonijas neatkarību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers ceturtdien paziņojis, ka viņa vadītā komisija respektētu pozitīvu balsojumu par Katalonijas neatkarību, taču tādā gadījumā Katalonijai nevajadzētu cerēt uz tūlītēju uzņemšanu Eiropas Savienībā, raksta Briseles laikraksts «Politico».

Video platformā «YouTube» translētā intervijā Junkeram pajautāja, kādas ir viņa domas par referendumu, ko 1.oktobrī sola rīkot Katalonijas līderi. Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs tikmēr apņēmies nepieļaut balsojumu.

«Komisija neiejaucas valstu iekšējās debatēs,» atbildēja Junkers. Diskusijas gan ir hipotētiskas, jo Spānija referendumu neatzīst, viņš piebilda.

«Ja tiktu nobalsots par Katalonijas neatkarību, es respektētu šo viedokli,» sacīja Junkers.

Taču, pat ja Katalonija iegūtu neatkarību, tā «nekļūs par ES dalībvalsti tajā pašā dienā». «[Katalonijai] būs jāseko tām pašām iestāšanās procedūrām kā valstīm, kas iestājās 2004.gadā,» skaidro EK prezidents.

Tie paši noteikumi atteiktos uz neatkarīgu Skotiju.

Stundu garajā diskusijā Junkers atbildēja uz trīs «YouTube» personību jautājumiem. Tā notika dienu pēc Junkera ikgadējās uzrunas Strasbūrā.

Katalonijas reģionālais parlaments 6.septembrī pieņēma likumu, kas sagatavos ceļu referenduma rīkošanai par reģiona neatkarību no Spānijas 1.oktobrī. Spānijas Konstitucionālā tiesa ir apturējusi šā likuma darbību, tomēr Katalonijas valdība sola referendumu rīkot jebkurā gadījumā.

Spānijas valdība paziņojusi, ka nevar pieļaut neatkarības referenduma organizēšanu, jo tas būtu pretrunā ar konstitūciju.

Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons paziņojis, ka pēc referenduma, ja tauta nobalsos par atdalīšanos no Spānijas, Katalonija pasludinās neatkarību pāris dienu laikā. Turpretī, ja uzvarēs «nē» nometne, tiks rīkotas jaunas reģionālās vēlēšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu