Lietuvā izmeklē divus Krievijas un Baltkrievijas robežas pārkāpšanas gadījumus

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvā sākta izmeklēšana par diviem aizvadītās nedēļas nogalē notikušiem gadījumiem, kuros pārkāpta Lietuvas robeža ar Baltkrieviju un Krieviju.

Sestdien lietuviešu robežsargi Šaķu rajonā aizturēja krietni iereibušu jaunieti bez dokumentiem, kurš bija šķērsojis Lietuvas un Krievijas robežu, pārpeldot Šešupi. Aizturētais apgalvoja, ka ir Krievijas robežsargs, un skaidroja, ka apmaldījies. Viņam tika konstatēta 1,8 promiļu reibuma pakāpe.

Par notikušo tika sākta pirmstiesas izmeklēšana, un tiesa nolēma aizturētajam noteikt drošības līdzekli apcietinājumu uz vienu mēnesi.

Piektdien Lietuvas mediji vēsta par vēl vienu tai pašā dienā notikušu robežas pārkāpšanas gadījumu Lietuvas un Baltkrievijas robežas Druskininku iecirknī, kur Lietuvas teritorijā ienācis Baltkrievijas robežsargs. Arī par to sākta izmeklēšana, apliecinājis Valsts robežapsardzes dienests un prokuratūra.

Kā vēsta portāls «Lrytas.lt», baltkrievu robežsargs Lietuvas pusē uzkavējies nepilnu minūti. Lai gan incidents var šķist nenozīmīgs, oficiāli robežpārkāpums tomēr noticis.

Abu valstu robeža šai posmā tiek novērota ar videokamerām, un notikušais pamanīts uzreiz. Kameras fiksējušas, kā divi baltkrievu robežsargi smēķējot soļo gar pašu robežu, viens no viņiem pagriežas, paskatās apkārt un apņēmīgi dodas Lietuvas virzienā, notupstas, kaut ko pabaksta zemē un tad atgriežas savā robežas pusē.

Kā ziņu aģentūrai BNS apliecinājis Valsts robežapsardzes dienesta pārstāvis Ģiedrjus Mišutis, šāds robežpārkāpums todien noticis, bet pārkāpējs nav aizturēts.

Alītas rajona prokuratūras prokurors Juozs Vaļicks, kas pārrauga izmeklēšanu, norādījis, ka līdzīgi incidenti agrāk pieredzēti ar sēņotājiem, bet gadījumu, ka robežu būtu pārkāpis kaimiņvalsts robežsargs, viņš neatceras.

Tūdaļ pēc notikušā Lietuvas robežsargi lūdza tikšanos ar Baltkrievijas pārstāvjiem. Tikšanās laikā baltkrievi atzina, ka pārkāpums noticis, solīja to izmeklēt un ziņot par rezultātiem.

«Iespējams, viņš nolauza sēni. Tā varētu domāt pēc videomateriāla. Bet kā lai mēs zinām, kā bija patiesībā?» portālam «Lrytas.lt» notikušo komentējušas Lietuvas amatpersonas. «Varbūt tā tiek pārbaudīta mūsu modrība, pētīts, vai mēs reaģēsim, (..) vai varbūt var doties mūsu teritorijā biežāk un dziļāk? (..) Ja tas bija netīšām, tad šis cilvēks ir īsts lempis - viņš taču ir robežsargs un sargā savas valsts robežu. Viņam labi jāapzinās, ko dara.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu