«Europol»: «Islāma valsts» tiešsaistē saglabājusi stabilu atbalstītāju bāzi

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Neskatoties uz sakāvēm kaujaslaukā Sīrijā un Irākā, teroristu grupējums «Islāma valsts» joprojām saglabājis stabilu uzticīgu atbalstītāju bāzi tiešsaistē, piektdien brīdināja Eiropas Savienības (ES) policijas aģentūra «Europol».

Džihādistu grupējumi tagad izmanto arī mazākas interneta platformas un forumus, lai izplatītu teroristisku propagandu, norādīja «Europol».

«Relatīvs «oficiālās» «Islāma valsts» propagandas sarukums aizvadītā mēneša laikā ļāvis palielināt telpu «Islāma valsti» atbalstošu lietotāju radītam saturam,» pavēstīja Hāgā bāzētā aģentūra.

«Tas liecina par to, ka tā sauktajai «Islāma valsts» organizācijai joprojām ir stabila uzticīgu atbalstītāju bāze virtuālajā vidē internetā,» paziņoja «Europol».

Aģentūra publicēja savus secinājumus pēc tam, kad šonedēļ, sadarbojoties ar pretterorisma un tiešsaistes propagandas ekspertiem no Bosnijas un Hercegovinas, Čehijas, Igaunijas un Ungārijas, bija sarīkojusi divu dienu operāciju, lai atklātu džihādistu internetā publiskotu saturu.

«Džihādistu organizācijas un to atbalstītāji turpina izmantot dažādas platformas, lai izplatītu savu propagandu,» norādīja «Europol».

«Tomēr noteiktu pakalpojumu sniedzēju graujošās darbības savu platformu drošības stiprināšanai likušas džihādistu simpatizētājiem pārvietoties uz «mazākām» platformām,» norādīts aģentūras paziņojumā.

Daži džihādistu simpatizētāji atsākuši izmantot interneta forumus un tā saukto «darknet» tīklu, kur ir saites uz atvērtajā internetā atrodamu džihādistu saturu.

Aģentūra pavēstīja, ka interneta pakalpojumu sniedzējiem ziņojusi par 1029 terorismu popularizējošiem materiāliem, prasot tos izņemt, ja tie pārkāpj noteikumus.

Vairākas valstis ir paziņojušas par vēlmi apkarot ekstrēmistu saturu internetā. Lielbritānijas premjerministre Tereza Meja vēlas, lai interneta kompānijas izstrādā līdzekļus, lai varētu automātiski identificēt un izņemt kaitīgus materiālus.

Meja arī vēlas, lai kompānijas bloķē lietotājus, kuri publicē ekstrēmistisku saturu un brīdina varasiestādes par saturu, kas varētu būt kaitīgs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu