Britu policija saistībā ar sprādzienu Londonas metro aiztur jaunieti

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Lielbritānijas policija saistībā ar piektdien notikušo sprādzienu Londonas metro sestdien Duvrā aizturējusi 18 gadus vecu jaunieti un vēlāk sarīkojusi reidu kādā dzīvojamajā ēkā Londonas tuvumā.

Aizturētais tiek nopratināts, apsūdzības viņam nav izvirzītas. Policija norāda, ka viņš nogādāts Londonā, bet neizpauž, vai viņš tiek turēts aizdomās par spridzekļa ievietošanu metro vagonā.

Netiek izpausta arī viņa identitāte, un policija lūgusi medijus neizteikt arī nekādus pieņēmumus. Varas iestādes arī neatbild uz jautājumu, vai tiek pieļauts, ka jaunietis gribējis no Duvras ostas bēgt uz Franciju.

Kā norāda Lielbritānijas iekšlietu ministre Embera Rada un citas amatpersonas, šis arests uzskatāms par ļoti nozīmīgu.

Vēlāk policija paziņoja, ka pārmeklējusi kādu dzīvojamo māju Sanberi pilsētiņā uz dienvidrietumiem no Londonas un aptuveni astoņus kilometrus no Hītrovas lidostas. Pirms šīs operācijas steidzami evakuēti cilvēki no aptuveni 60 tuvējām ēkām, apkaimi norobežojusi policija un šai rajonā noteikta lidojumu aizlieguma zona bezpilota lidaparātiem un vieglajām lidmašīnām. Sīkākas ziņas par šo operāciju netiek sniegtas.

Rada uzsvērusi, ka Lielbritānijā joprojām ir spēkā augstākais jeb kritiskais terorisma līmenis, kas nozīmē, ka tiek uzskatīts par iespējamu jauns terora uzbrukums.

Iespējamā sprādziena rīkotāja vai rīkotāju meklēšana turpinās. Londonas ielās jūtama pastiprināta policijas klātbūtne, patrulēšanā iesaistīti arī karavīri.

Premjerministre Terēza Meja pēc sprādziena paziņoja, ka par svarīgāko objektu, tostarp kodolobjektu, apsardzību gādās armija, lai atslogotu policijas spēkus. Šiem uzdevumiem norīkoti 1000 karavīru.

Jau ziņots, ka Londonas metro Pārsonsgrīnas stacijā piektdien notika paštaisīta spridzekļa eksplozija metro vagonā, kurā cietuši vismaz 30 cilvēki. Policija notikušo klasificējusi kā teroraktu.

Kā stāstījuši aculiecinieki un redzams sociālajos tīklos ievietotajos attēlos, metro vagonā sprādzis plastmasas spainis, kas bijis ievietots maisiņā, un pēc tam uzliesmojis. Aculiecinieki ziņo, ka sprādziens radījis «uguns sienu» un tuvumā esošie cilvēki guvuši apdegumus un saelpojušies dūmus.

Spridzeklis gan nenostrādāja pilnībā. Kā norādījusi Rada, pretējā gadījumā sprādziens būtu prasījis daudz upuru.

Atbildību par sprādzienu uzņēmies teroristu grupējums «Islāma valsts», apgalvojot, ka to sarīkojusi ar šo grupējumu saistīta vienība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu