Tilersons: Diplomātu veselības dēļ ASV apsver iespēju slēgt vēstniecību Kubā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV apsver iespēju slēgt tikai pirms diviem gadiem Kubā atvērto vēstniecību, reaģējot uz noslēpumainām diplomātiskā personāla veselības problēmām, svētdien paziņojis ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons.

Havanā vismaz 21 amerikāņu vēstniecības darbinieks, kā arī mazāks skaits kanādiešu piedzīvojuši smadzeņu bojājumus un dzirdes zaudēšanu. Mediji vēstījuši, ka viņi cietuši «akustiskos uzbrukumos». ASV amatpersonas gan norāda, ka notikušā iemesli joprojām ir neskaidri.

Incidenti sākās jau pērn, bet pēdējie konstatēti vēl augustā, lai arī ASV februārī sūdzējās Kubas varasiestādēm par notikušo. ASV maijā no valsts izraidīja divus kubiešu diplomātus.

ASV vēstniecība Havanā joprojām ir atvērta, bet Vašingtona ir brīdinājusi Kubu, ka tā ir atbildīga par diplomātu drošību, tiešā veidā gan to neapsūdzot.

Cietušo skaitam turpinot pieaugt, kā arī nesaņemot skaidrojumu par notikušo, daži ASV likumdevēji ir aicinājuši vēstniecību atkal slēgt.

Intervijā telekanālam CBS Tilersons neizslēdza šādu iespēju.

«Mēs to izvērtējam. Tas ir ļoti nopietns jautājums,» uzsvēra valsts sekretārs.

ASV diplomātus pārstāvošā arodbiedrība, kas kontaktējusies ar desmit cietušajiem, pavēstīja, ka diagnožu vidū ir viegli smadzeņu bojājumi un pastāvīgs dzirdes zudums.

Akustiskos uzbrukumos Kubā cietuši arī vismaz pieci kanādiešu diplomāti un viņu ģimenes locekļi, tomēr visi esot atlabuši, piektdien ziņoja Kanādas sabiedriskā raidorganizācija CBC.

Kanādas varasiestādes paziņojušas, ka kubiešu amatpersonas netiek turētas aizdomās, turklāt tās sadarbojas izmeklēšanā.

ASV un Kuba diplomātiskās attiecības atjaunoja 2015.gadā, atverot vēstniecību otras valsts galvaspilsētā.

ASV prezidents Donalds Tramps pēc nākšanas pie varas paziņoja, ka atceļ daļu no sava priekšgājēja Baraka Obamas administrācijas laika iniciatīvām attiecībās ar Kubu.

Tomēr Tramps atstājis spēkā daudzas no Obamas īstenotajām izmaiņām Kubas politikā. Tostarp darbu turpina no jauna Havanā atvērtā ASV vēstniecība.

Pretēji ASV un Kubas aso attiecību vēsturei, Otavai un Havanai kopumā ir bijušas labas attiecības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu