Amerikāni notiesā par mēģinājumu pārdot satelītinformāciju Krievijai

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Amerikāņu inženierim, kurš mēģināja pārdot sensitīvus satelītu datus Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģentam, kurš uzdevās par Krievijas spiegu, pirmdien piespriests piecu gadu cietumsods, ziņo aģentūra AP. 50 gadus vecais Gregorijs Allens Džastiss strādāja ar militārām un komerciālām satelītu programmām.

Džastiss maijā atzina vainu izvirzītajās apsūdzībās. Džastiss «saprata, ka viņa sniegtā informācija tiktu nosūtīta uz Maskavu, kur to izskatītu», norāda tiesa.

2016.gadā viņš par slepeno datu nodošanu it kā Krievijas rokās saņēma 3500 ASV dolārus (2920 eiro), ko kopā ar vēl vairākiem tūkstošiem dolāru nosūtīja sievietei, ar ko bija iepazinies internetā, bet nekad nebija saticis, teikts tiesas dokumentos.

Losandželosas prokuratūra sacīja, ka vienā no tikšanās reizēm Džastiss ar «Krievijas aģentu» esot runājis par tādu attiecību nodibināšanu kā telekanāla FX spiegu seriālā «The Americans» («Amerikāņi»). Tajā attēloti divi padomju slepenie aģenti, kuri dzīvo ASV un izliekas par laulātu amerikāņu pāri.

FIB Losandželosas biroja pārstāvis Denijs Kenedijs norādīja, ka atšķirībā no seriāla realitātē «noslēpumu tirgošana citas valsts valdībai ir nevis izklaidējoša, bet, nonākot nepareizajās rokās, apdraud nacionālo drošību un amerikāņu dzīvības».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu