Karaliskais pomps: Prinča diena Nīderlandē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Nīderlandē šodien notiek ikgadējā Prinča diena - ceremoniāla tradīcija, ar kuru valdošais Nīderlandes monarhs sniedz uzrunu, sēžot tronī, kā arī tiek atklāts valsts nākamā gada budžets. Hāgā šī diena tika nosvinēta ar krāšņu parādi, kaut arī Nīderlandē kopš martā notikušajām vēlēšanām tā arī nav izdevies izveidot jaunu koalīciju.

Nīderlandes karalis Vilems Aleksandrs un viņa sieva, karaliene Maksima, svētkos ieradās greznā karietē.

Kopš Nīderlandes vēlēšanām pagājušas vairāk nekā 185 dienas, taču valsti vada pagaidu valdība, jo ievēlētajām partijām nav izdevies vienoties par koalīcijas izveidošanu. Jauno budžetu sagatavojusi premjerministra Marka Rites vadītā pagaidu valdība. Par spīti politiski neskaidrajai situācijai, Nīderlande piedzīvo straujāko ekonomisko izaugsmi desmit gadu laikā, ziņo «Bloomberg».

Šis ir otrais ilgākais periods kopš Otrā pasaules kara, ko Nīderlande pavadījusi bez pastāvīgas valdības. Antirekords tika uzstādīts 1977.gadā, kad jaunas valdības izveide pēc vēlēšanām prasīja 222 dienas.

Maijā izgāzās otrais mēģinājums izveidot koalīciju, jo partijām bija lielas domstarpības tādos jautājumos kā migrācija, klimata izmaiņas un ienākumu nevienlīdzība.

Prinča dienu svin kopš 18.gadsimta, kad tā bija starp valsts populārākajām svētku dienām. Šai dienai raksturīgais pomps saglabājies līdz mūsdienām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu