Tvitera Tramps satiek iestudēto Trampu: ANO runa izpelnās kritiku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV prezidenta Donalda Trampa pirmā lielā runa ANO Ģenerālajā Asamblejā izpelnījusies mediju un citu ANO valstu līderu kritiku. Amerikāņu žurnāls to raksturo kā «tvitera Trampa un iestudētā Trampa» satikšanos, jo nopietno runu viņš bija papildinājis ar epitetiem no saviem tvītiem, piemēram, Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu dēvējot par «raķešu vīru».

Tramps savā runā solīja «pilnībā iznīcināt» kodolvalsti Ziemeļkoreju, ja ASV «būs spiesta aizstāvēt sevi vai savus sabiedrotos». «Raķešu vīrs ir ceļā uz savu un režīma pašnāvību,» sacīja Tramps, atkārtojot paša tvītos izmantoto apzīmējumu.

Viņš arī norādīja, ka Irāna ietilpst «nelielā atkritēju režīmu grupā», kas ir mūsdienu «planētas posts». 2015.gada kodolvienošanos starp Irānu viņš nosauca par «vienu no sliktākajiem un vienpusīgākajiem darījumiem, kādā ASV jebkad stājušās». Vairums ANO valstu atbalsta kodolvienošanos, tostarp arī daudzi Vašingtonas sabiedrotie.

Trampa agresīvā retorika no klausītājiem galvenokārt izpelnījās klusēšanu vai neapmierinātu murmināšanu, novēroja laikraksts «The Guardian».

«Tā bija nepareizā runa nepareizajā laikā un nepareizajai auditorijai,» raidorganizācijai BBC teica Zviedrijas ārlietu ministre Margota Valstrema.

Vācijas raidorganizācija «Deutsche Welle» norāda, ka runa esot bijusi pilna «tipisko «trampismu»» - pārspīlētu un agresīvu izteikumu, kādus nav atļāvušies iepriekšējie ASV prezidenti.

«Neesmu dzirdējusi, ka prezidents apzīmētu ārvalstu līderi ar tādu frāzi kā «raķešu vīrs»,» uzsver Pensilvānijas štata universitātes prezidentālās retorikas eksperte Mērija Stakija. Tas rada bažas, īpaši ņemot vērā, ka viņš ANO - organizācijā, kuras mērķis ir veicināt starptautisko sadarbību - draud iznīcināt Ziemeļkoreju, teica Stakija.

Medijos galvenie pārmetumi vērsti pret to, ka Trampa agresīvais runas stils varētu veicināt vēl lielāka politiskā saspīlējuma rašanos, kā arī pret to, ka Tramps runā nenāca klajā ar nopietniem ierosinājumiem.

Tramps uzstāja, ka suverēnas valstis esot pasaules nākotne, lai gan viņa argumenti pret humāno iejaukšanos ir pieeja, ko atbalsta Krievija, Ķīna un vairākas ANO sastāvā neesošas valstis, norāda «The Guardian». «Kā ASV prezidentam man ASV vienmēr būs pirmajā vietā, tāpat kā jums vienmēr pirmajā vietā būs jūsu valstis,» bija viens no nedaudzajiem Trampa izteikumiem, kas izpelnījās aplausus.

Atšķirībā no citiem runātājiem Tramps ne vārda neminēja par klimata pārmaiņām, ko daudzu citu valstu līderi uzskata par vienu no lielākajiem draudiem. Francijas prezidents Emanuels Makrons savā runā apliecināja, ka par Parīzes klimata līgumu, no kura Tramps plāno izstāties, «netiks vestas jaunas sarunas».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu