Krievijā par dedzināšanu aiztur pareizticīgo radikāli un filmas «Matilde» pretinieku

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Yuri Smityuk / TASS

Krievijā aizturēts radikālās pareizticīgo organizācijas «Kristiešu valsts, svētā Krievija» līderis Aleksandrs Kaļiņins, ko tur aizdomās par līdzdalību divu automašīnu aizdedzināšanā Maskavā, protestējot pret kinofilmu «Matilde», kas vēsta par Krievijas impērijas pēdējā cara Nikolaja II dēku ar balerīnu Matildu Kšesinsku.

Līdz ar Kaļiņinu aizturētas vēl vismaz deviņas personas.

Automašīnas tika aizdedzinātas pagājušajā nedēļā pie biroja, kurā strādā advokāts, kurš pārstāv filmas režisoru Alekseju Učiteļu.

Kaļiņina vadītā organizācija ir asi protestējusi pret Učiteļa jauno filmu, apgalvojot, ka tā esot zaimojoša pret Nikolaju II, kuru Krievijas pareizticīgā baznīca pasludinājusi par svēto.

Augusta beigās Učiteļa studijas ēkai Sanktpēterburgā tika mests ar degmaisījuma bumbām. Režisors arī šo uzbrukumu saistīja ar viņa filmu «Matilde».

Filma par Nikolaja II attiecībām ar Kšesiņsku daļā sabiedrības izpelnījusies kritiku par šķietamo cara nomelnošanu. Sevišķi asi pret filmu nostājušies izteikti nacionālisti un daļa pareizticīgo.

Učiteļs atteicies veikt izmaiņas pabeigtajā darbā un paudis cerības, ka filma tiks nominēta «Oskaram».

«Matildi» Krievijas kinoteātros plānots sākt demonstrēt oktobra beigās. Taču Krievijas lielākais kinoteātru tīkls šomēnes paziņoja, ka filmu neizrādīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu