Lielbritānija aicina ātrāk reaģēt uz teroristu aktivitātēm internetā

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lielbritānija, Francija un Itālija trešdien sanāksmē ANO mītnē Ņujorkā nāca klajā ar aicinājumu noteikt interneta sakaru sniedzējiem divu stundu limitu teroristiska satura dzēšanai internetā.

Džihādistu grupējuma «Islāma valsts» propagandai tiešsaistē vidējais mūža ilgums ir samazinājies līdz 36 stundām, tomēr tas ir «pārāk ilgs,» sacīja Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja sanāksmē, kas notika ANO Ģenerālās asamblejas laikā.

«Teroristu grupējumi apzinās, ka saites uz to propagandu tiek likvidētas ātrāk, un liek lielāku uzsvaru uz satura ātru izplatīšanu, lai paliktu priekšā,» teica Meja.

«[Interneta] industrijai vajag iet tālāk un ātrāk, automatizējot teroristiska satura noteikšanu un likvidēšanu tiešsaistē un izstrādājot tehnoloģiskus risinājumus, kas vispār novērstu tā augšuplādēšanu,» sacīja britu premjere.

Francijas prezidents Fransuā Makrons atzina, ka ir grūti ļoti konkrēti noteikt teroristisku saturu, jo tiešsaistē ir «mežonīgs un brutāls» materiāls, bet tā noteikšanas veidi ir smalkāki.

«Katra stunda, katrs mirklis ir svarīgi, jo jauniem un vecākiem cilvēkiem ir pieeja šai propagandai,» teica Makrons.

Viņš aizstāvēja «nosaukšanas un kaunināšanas» politiku pret kompānijām, kas neiekļautos šajos plānos.

«Mums ir jāuzslavē tie, kas grib būt ar mums, un jānosoda tie, kas ir pret mums,» teica Makrons. «Jo terorisma kaujā ir tikai divas puses – tie, kas cīnās par mūsu vērtībām, mūsu brīvībām, mūsu pilsoņu dzīvībām, un tie, kas izlemj būt ar teroristiem,» viņš piebilda.

Globālā interneta foruma terorisma apkarošanai, kura sastāvā ir «Facebook», «Google», «YouTube», «Microsoft» un «Twitter», pārstāvis tomēr paziņoja, ka satura dzēšana dažu stundu laikā «nozīmē milzīgus tehnoloģiskus un zinātniskus izaicinājumus».

Pat modernākā automatizētā tehnoloģija izķer labdabīgu materiālu kopā ar saturu, kuru vajag dzēst, sacīja «Google» vecākais viceprezidents un ģenerālpadomnieks Kents Vokers.

Teroristiska materiāla atrašanai ir vajadzīgas tūkstošiem cilvēkstundu darba un nepārtraukts progress inženierzinātnes un datorzinātnēs.

«Siena kaudzes šeit ir neiedomājami lielas, un adatas ir ļoti mazas un pastāvīgi mainās,» teica Vokers. Viņš piebilda, ka tehnika vēl nav tik tālu attīstīta, lai spriestu cilvēku vietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu